Emixi Architectes designs a temporary classroom pavilion in a park
Karina Castro

Emixi Architectes ontwerpt een tijdelijk klaslokaalpaviljoen in een park

4 mrt. 2024  •  Nieuws  •  Door Gerard McGuickin

Emixi Architectes uit Lausanne heeft het ontwerp en de bouw afgerond van een tijdelijk paviljoen voor klaslokalen in Romanel-sur-Lausanne, een gemeente in Zwitserland. Het eigentijdse gebouw van één verdieping ligt in het Prazqueron Park en heeft vier hoeklokalen, elk met een directe toegang naar buiten. Royale glazen gevels verbinden het klaslokaalpaviljoen met de parkomgeving en overspoelen de binnenruimtes met een overvloed aan natuurlijk licht. Het paviljoen wordt omringd door een overdekte loopbrug die schaduw biedt in de warme zomermaanden en bescherming biedt tegen de elementen.

photo_credit Karina Castro
Karina Castro
photo_credit Karina Castro
Karina Castro
photo_credit Emixi Architectes
Emixi Architectes
photo_credit Emixi Architectes
Emixi Architectes

Het klaslokaalpaviljoen werd in opdracht van het gemeentebestuur van Romanel-sur-Lausanne gebouwd als tijdelijke maatregel in afwachting van een nieuw schoolcomplex. "Het paviljoen, dat in drie maanden werd ontworpen en in twee maanden werd gebouwd, voorziet in een dringende behoefte met het oog op de demografische groei in het dorp", aldus Emixi. Het geprefabriceerde gebouw is opgebouwd uit houten onderdelen die efficiënt en gemakkelijk in elkaar zijn gezet. Gezien de tijdelijke aard van het gebouw, zorgt het constructiesysteem ervoor dat het gedemonteerd en hergebruikt of gerecycled kan worden met een minimum aan afval. "Hoewel het gebouw tijdelijk is en gedemonteerd kan worden, ligt de focus op hoogwaardige, comfortabele pedagogische ruimtes," aldus de studio. De klaslokalen zijn hoogwaardig afgewerkt - het algehele ontwerp en de bouw van het paviljoen staan in schril contrast met de containerachtige oplossingen die vaak worden gebruikt bij dit soort tijdelijke projecten.

photo_credit Karina Castro
Karina Castro
photo_credit Karina Castro
Karina Castro
photo_credit Emixi Architectes
Emixi Architectes

De klaslokalen zijn symmetrisch samengesteld en lopen langs de hoofdassen van het gebouw. Het paviljoen is uniform opgetrokken in hout (met houtwerk van de studio voor digitale modellering en fabricage Laporch), inclusief het gebruik van kruislings gelamineerd hout - dit materiaal zal een positief effect hebben op de gezondheid en het welzijn van zowel de kinderen als de leerkrachten. Hout wordt overal in het interieur gebruikt, onder andere als akoestisch oppervlak op de plafonds, als wandpanelen en in meubilair. De natuurlijke esthetiek van het hout wordt aangevuld door het gebruik van kleur: een groenblauwe vloer verbindt elk van de klaslokalen en gemeenschappelijke ruimten; een schemerrode tint op de deuropeningen en opslagruimten, meubels en elementen van de gevel verenigt het hele paviljoen "in de emblematische kleur van het dorp," zegt Emixi. De zachtgroene kleur van de gevel zorgt ervoor dat het klaslokaalpaviljoen in de parkomgeving past.

photo_credit Karina Castro
Karina Castro
photo_credit Karina Castro
Karina Castro
photo_credit Emixi Architectes
Emixi Architectes