Bensdorp
LEVS architecten
Product specificatie overzicht

ElementBedrijf Product Name
Flooring Forbo Flooring Systems
FabrikantMoooi
Facade claddingEngels
FabrikantSchindler Elevator
Lighting SG Lighting
FlooringVBI

Product specificatie overzicht
Fabrikant
by Moooi
Facade cladding
by Engels
Fabrikant
Lighting
Flooring
by VBI

Bensdorp

LEVS architecten als Architecten

Since 2004, LEVS architecten has been working on projects in the southern railway area of Bussum. The development of de former chocolate factory Bensdorp will be the last phase on the road to turning this formerly inaccessible site into an exceptional living, working, and cultural area.

photo_credit LEVS architecten
LEVS architecten

History
In the design for Bensdorp, the emphasis is placed on its industrial character, and the area’s significance for the city of Bussum. Over the years, decennial drastic transformations defined the face of the old chocolate factory. The relentless turmoil of industrial manufacturing gave rise to characteristic buildings, their dismantling, and replacement by new structures. Closed-off halls of steel have illustrated the last period of building.

photo_credit LEVS architecten
LEVS architecten

An unorthodox approach
After the factory was closed in 2002, some characteristic elements could still be recognised, though large parts had already been demolished or severely damaged. Over the last decade, the vacancy has had a catastrophic effect. Hence, in order to preserve the distinct nature of Bensdorp, LEVS implemented an unorthodox approach. Moving away from the dogmatic, a carefully designed combination of restoration, transformation, reconstruction, and new-build will revive the complex of Bensdorp.

photo_credit LEVS architecten
LEVS architecten

Industrial lofts
The historic buildings have been preserved where possible and redefined to take on a new purpose. The Bros building, named after the famous Dutch chocolate bar,has been re-emerge and restored to its former glory, but the new use with six lofts also requires a new face. For each loft, LEVS made an individual design together with the buyer, which makes optimal use of the 166 to 200 m² floor space and 3 to 4.40 m ceiling height. The ground floor with filigree columns and the basement with the colossal supporting pillars provide space for commercial functions.

photo_credit LEVS architecten
LEVS architecten
photo_credit LEVS architecten
LEVS architecten
photo_credit LEVS architecten
LEVS architecten

The soul of Bensdorp
The prominent main building, of distinct importance for the city of Bussum, has been rebuilt. Being located along the railway it was partly dismantled only 20 years ago. Characteristic elements, such as crowns, copingstones, moorings, rain spouts, and rosettes, have been incorporated in the reconstruction. These details are extremely valuable for a proper restoration of the building’s essence. The remnants of the old visually striking chimneystack, that collapsed a couple of years ago during a heavy storm, have been awarded prominence at the new entrance as a physical reminder of the fragility of our industrial past.

photo_credit LEVS architecten
LEVS architecten

Bensdorp being brought to life
The Bensdorp ensemble is complemented with new buildings at the side facing the city centre. Also these buildings exhibit the historical atmosphere of the area. All in all, the tradition of transformation, addition, and innovation is continued. Though, not as a result of the turmoil for the manufacture of chocolate, but as a place to live and work, for culture and leisure.

photo_credit LEVS architecten
LEVS architecten

The finish line in sight
In 2019, the client and contractor went bankrupt. The largest construction and restoration work had been done, but the finishing touch was missing: the layout of the site, the entrance gate and the finishing all around. Yet it soon became apparent that the various small and large owners, as well as LEVS, did not want to give up. Little by little the end is now in sight: the restored Bros building, the industrial buildings with black balconies and Brooklyn-like façades, the corten steel shed and the flowery public space in between.

photo_credit LEVS architecten
LEVS architecten
Caption

Read story in EnglishEspañolFrançaisItalianoPortuguês and Deutsch

Producten Achter Projecten
Product Spotlight
Nieuws
Surman Weston veils self-build Peckham House in hit-and-miss brickwork
22 mei 2024 Nieuws
Surman Weston verbergt zelfbouw Peckham House in geslaagd metselwerk

De Londense architectuurstudio Surman Weston heeft zijn eerste zelfbouwproject voltooid in de levend... Meer

Key projects by Woods Bagot
22 mei 2024 Nieuws
Belangrijkste projecten van Woods Bagot

Woods Bagot is een wereldwijd opererend architectenbureau dat bekend staat om zijn gevarieerde portf... Meer

Klaksvik Rowing Clubhouse by Henning Larsen celebrates Faroese sporting and cultural heritage
21 mei 2024 Nieuws
Klaksvik Roeiclubhuis van Henning Larsen viert Faeröers sportief en cultureel erfgoed

Het Deense architectenbureau Henning Larsen staat in Archello's 25 beste architectenbureaus in Denem... Meer

WOODlife’s floors and finishes add warmth and texture to Oslo House
21 mei 2024 Nieuws
De vloeren en afwerkingen van WOODlife voegen warmte en textuur toe aan het Oslo House

Het Nederlandse vloermerk WOODlife is opgenomen in Archello's lijst van 25 beste fabrikanten van par... Meer

Knox Bhavan completes energy-efficient and accessible house using prefabricated timber cassette system
17 mei 2024 Nieuws
Knox Bhavan voltooit energie-efficiënt en toegankelijk huis met geprefabriceerd houten cassettesysteem

Het Londense architectenbureau Knox Bhavan heeft een energiezuinig en toegankelijk huis voltooid voo... Meer

Wangen Tower is first multi-level and climbable structure to use self-shaped timber components
17 mei 2024 Innovaties
Wangen Tower is de eerste zelfgevormde houten constructie met meerdere verdiepingen die beklommen kan worden

Wangen Tower is de eerste zelfgevormde houten constructie die uit meerdere verdiepingen bestaat en b... Meer

Lumi Shala by IBUKU is a sculptural bamboo-grid-shell yoga center in Bali
16 mei 2024 Nieuws
Superdraft Studio

Lumi Shala is een ambachtelijke wellnessruimte in het Alchemy Yoga Centre op Bali, ontworpen door de... Meer