‘The Looking Glass’ - Waar vorm en functie mode wordt

UNStudio als Architecten

UNStudio heeft de renovatie van het winkelpand op nummer 138 van de Amsterdamse P.C. Hooftstraat voltooid en het pand voorzien van een nieuwe gevel. De P.C. Hooftstraat is een van meest elegante winkelstraten van Europa, met boetieks en flagship stores van de grote Nederlandse modeontwerpers en bekende internationale modemerken.

 

Gelegen in het hart van het Amsterdamse Museumkwartier, tussen het Museumplein en het Vondelpark, is deze straat het toonbeeld van Dutch Design, creatief erfgoed en elegantie. Geïnspireerd op de traditie van de Hollandse Meesters in de nabijgelegen kunstmusea heeft UNStudio The Looking Glass ontworpen, een unieke en onderscheidende ruimte voor een flagshipstore die een nieuwe licht werpt op het etaleren van mode. De façade is zowel in vorm als in functie een ode aan stoffen en textiel; de drie verdiepingshoge gebogen glaspanelen lijken als een soepele opbollende jurk naar beneden te vallen. Dit spel van glas creëert op ooghoogte openingen in de gevel die voorbijgangers een blik gunnen op de collecties.

 

In een vloeiende beweging komen mode en architectuur hier samen om een ode aan de vormentaal en het ambacht van de haute-couture, waarbij esthetiek en functionaliteit volledig met elkaar in harmonie zijn. Zonder de oorspronkelijke indeling van het typisch Amsterdamse pand met de drie grote verticale ramen, uit het oog te verliezen, geeft de ‘op maat gemaakte’ architectuur van het appartement op de verdiepingen boven de winkelruimte, het gehele pand een hoogwaardige uitstraling. Waar UNStudio de gevel en het interieur van dit twee verdiepingen tellende appartement heeft ontworpen, zal de toekomstige huurder van het winkelpand verantwoordelijk zijn voor het interieur van die ruimte.

 

Ambachtelijk
De twee belangrijkste verbindende elementen tussen de begane grond en de eerste verdieping zijn glazen vakken omzoomd door bakstenen banen. De drie glazen elementen zijn in de fabriek geassembleerd en vervolgens ter plaatse gemonteerd. Elk van de drie glazen dozen bestaan uit panelen van gelamineerd, gehard ijzerarm glas, met gebogen en rechte lijnen, die door middel van silicone naden zijn verbonden met de glazen panelen in de roestvrijstalen randprofielen. Om te zorgen dat de glazen dozen tijdens transport van de fabriek naar de locatie goed beschermd zijn, zijn ze geborgd in een van buitenaf onzichtbare stalen frame. De bakstenen zijn verlijmd op GRC panelen met daartussen een stijve isolatielaag. Het metselwerk is opgesierd met subtiele voegen van metaal, die voldoen aan de welstandseisen.

 

8 mm brede siliconen naden tussen de gepolijste roestvrijstalen randprofielen en de glaspanelen zorgen voor eventuele toleranties in het gebogen glas die kunnen optreden tijdens het productieproces. Tegelijkertijd beschermen de stalen profielen de glasranden tegen schade en markeren ze de overgang tussen de verschillende geometrieën.

Dit verhaal is beschikbaar in meerdere talen
Project Credits
Architecten
Facade engineer
Structural engineer
Executive architect for main construction
Main contractor
Product specificatie overzicht

ElementBedrijf
Facade contractorOctatube
Product specificatie overzicht
Facade contractor
Residence DHK
volgend project

Residence DHK

Ziekenhuizen
Kortrijk, Belgium - Gerealiseerd over 2019
Bekijk project