08 Albatross Avenue

08 Albatross Avenue

Architect
Studio Workshop
Location
08 Albatross Avenue, Mermaid Beach, Gold Coast, Australia
Project Year
2019
Category
Private Houses
Andy Macpherson
Product Spec Sheet

ElementBrand
Milani Mixer and spout set with progressive mixers ABI Interiors
Kitchen appliances Bosch
Integrated FridgesFisher & Paykel
Daytona toilet suitePaco Jaanson
wood grain aluminiumWOODonALI

Product Spec Sheet
Milani Mixer and spout set with progressive mixers
Kitchen appliances
by Bosch
Integrated Fridges
Daytona toilet suite
wood grain aluminium

08 Albatross Avenue

Studio Workshop as Architects

8 Albatross is a three-storey pair of beach residences with an east-facing aspect toward the pacific ocean, situated along a narrow, busy thoroughfare. An array of vertical fins is deployed to serve multiple functions including sun-shading, privacy, curation of views, and to modulate the scale of the overall form. 

This project is all about context and a façade that is made in response.


Engagement with the coast road and by extension, to the beach, is critically important in this project. Albatross Avenue is characterized by continual blocks of duplex developments each flexing their muscles for attention. The façade at 8 Albatross, while confidently articulate, counters the cacophony of building styles along the street by attempting to create a sense of restraint and to offer the appearance of a singular, coherent building form. Additionally, the subtropical climate of southeast Queensland affords a highly permeable relationship to the outdoors, and the design attends to this by providing a high degree of connection via the façade, private outdoor spaces, and roof garden. The Pacific Ocean is the principal cognitive attractor on the site, and therefore the project puts particular emphasis on these views. On a very tight building allotment, the project attempts to maximize and balance the living area in relation to orientation and user experience.


8 Albatross is spatially generous and achieves a balance of connection to the environment with privacy in its suburban surroundings of very closely-spaced neighbours. The internal relationship of programs situate services, vertical circulation, and amenities at the core to allow communal and shared spaces to spill to the outdoors. Occupants enjoy a combination of prospect and refuge in relation to the ocean and street, respectively. There is a disciplined exuberance afforded to occupants that is experienced through the promenade from approach to entry to arrival, with accentuation through views taken via the mediating veil and occupation of the roof garden.


The project attempts to contribute to the public domain of Albatross Avenue by offering a singular and coherent building form to a street context which overly varied in character. The veiled façade provides a restrained mask through which to read the building and through this activates a kind of aesthetic engagement not found elsewhere in the immediate context. The overall height is sympathetic and consistent with neighbouring buildings, and subtle articulations break down the scale to provide a humanistic dialogue with occupants and passers-by. 


Material Used :

1. ABI Interiors -Milani Mixer and spout set with progressive mixers

2. Fisher & Paykel - Integrated Fridges

3. Bosch – Kitchen appliances

4. Paco Jaanson – Daytona toilet suite

Share or Add 08 Albatross Avenue to your Collections
Project team
Private Home Belsil
next project

Private Home Belsil

Private Houses
Schilde, Belgium
View Project