22 Greenleaf Place

22 Greenleaf Place

Architect
IX Architects Pte Ltd
Location
Singapore
Project Year
2015
Category
Private Houses
IX Architects Pte Ltd

22 Greenleaf Place

IX Architects Pte Ltd as Architects

Located at Bukit Timah within a quiet neighborhood, 22 Greenleaf Place presented IX Architects with the perfect opportunity to execute & realize the firm’s design philosophy and beliefs. Approached by the client to design and reconstruct their existing semi-detached house, IX Architects began the design process by keeping in mind the client’s brief to achieve a modern yet timeless building form.

 

Functionally, the spaces are classified into 3 main zones; living & entertainment, service areas, and the bedrooms.  These zones are also reflected in the building form – a “transparent box” on the 1st storey suggesting common spaces, more enclosed spaces at the rear corner of the 1st storey indicating service areas and the celebrated “solid boxes” on the 2nd storey implying more private spaces.

 

Living spaces on the ground level are visually & physically connected to the external landscaping. Full height glass doors can be slid away to allow effective cross ventilation and for activities to spill out to the external foyer and landscaped spaces.

 

The 1st storey is kept at the existing elevated level which is higher than the surrounding roads. This has allowed the living & dining rooms at 1st storey to better capture the passing breezes providing natural cooling to the internal spaces.

 

The front and rear wings housing the 2nd storey bedrooms are distinctly identified as 2 separate boxes. The white (front) box in textured grooved finish and the grey (rear) box express the concrete walls in their raw form. 

 

The existing staircase structure from 1st to 2nd storey was retained and given a new lease of life with the introduction of new finishes to the floor and walls. The staircase walls and handrails were detailed to incorporate back-lighting and light fixtures illuminating the vertical circulation area at night. Natural light filters in gracefully through the central skylight and air well such that practically all the common areas are naturally lit during the day.

 

The master bedroom suite on the 2nd level is designed with a walk-in wardrobe and a spacious master bathroom. Natural light floods the bathroom space through the use of full height glass sliding windows with adjustable louvers screens for privacy.

 

While developing the design and even during the construction stage, the team constantly sought opportunities to better fine-tune the detailing and material selection. This has enabled the project to be a better version of its former self. In exploring a different typology for the house, 22 Greenleaf has stood as a resonant symbol of the aspiration to achieve not just a house, but to make a house a home.

Share or Add 22 Greenleaf Place to your Collections
Project Credits
CLUJ ARENA STADIUM
next project

CLUJ ARENA STADIUM

Stadiums
Cluj-Napoca, Romania - Build completed in 2011
View Project