A Home in the Clouds

A Home in the Clouds

Architect
Research and Enquiry Into Design
Location
Mumbai, Maharashtra, India | View Map
Project Year
2020
Category
Private Houses
Fabien Charuau
Product Spec Sheet

ElementBrandProduct Name
Interior lightingArjun Rathi Design
Terazzo MarbleClassic Marble
FurnitureColoreD
Flooring Listone Giordano
Sliding WindowsSchueco

Product Spec Sheet
Interior lighting
Terazzo Marble
Furniture
by ColoreD
Flooring
Sliding Windows
by Schueco

A Home in the Clouds

Research and Enquiry Into Design as Architects

The site is located on the outskirts of bustling Mumbai, in the quiet of the Sahyadri hills. The sweeping views of the Western Ghats in almost any direction are the highlight of this otherwise simple parcel of land.

photo_credit Fabien Charuau
Fabien Charuau

The capturing and framing of these picturesque landscapes was the primary inspiration behind the design.

photo_credit Fabien Charuau
Fabien Charuau

The disruptive architecture manages to create spaces of varying scales from monumental to cozy while it integrates into the home, the nature that surrounds it.

photo_credit Fabien Charuau
Fabien Charuau

The arrival is planned at the highest level under a large canopy that appears like a wing framing the first glimpse of this House in the Clouds. The floating lotus pond at the entrance offers a breath of fresh air after the long drive from Mumbai.

photo_credit Fabien Charuau
Fabien Charuau

The structure is a simple intersection between concrete and metal. The resulting interstitial spaces translate into courtyards of various scales that may be habitable or simply form vantage points.

photo_credit Fabien Charuau
Fabien Charuau

Two parallel concrete walls act as the main axes cutting across the house and seamlessly connecting the three intersecting blocks which serve the respective functions of public, private and recreation.

photo_credit Fabien Charuau
Fabien Charuau

Large sliding windows manage to bring the outside in, seamlessly integrating the natural landscape with the house. Large overhangs, verandahs and the partially covered swimming pool makes spaces usable despite the extreme weather conditions of the region. The rubric of the various levels of the house are derived from the natural terracing of the land. The suspended metal block and the cantilevered southern tip allows for the natural terrain to flow under it uninterrupted.

photo_credit Fabien Charuau
Fabien Charuau

One of the biggest challenges about being on the top of the mountain is the scarcity of water. We used the topography to ensure that the lowest part of the site was turned into a rain water reservoir. All roof drainage and site surface run off was channelized towards this plan to harvest water.

photo_credit Fabien Charuau
Fabien Charuau

Rocks excavated from the site during construction were used to build retaining walls and this strikingly added to the hill station appeal of the home.

photo_credit Fabien Charuau
Fabien Charuau

The success of the architecture lies in the fact that every corner you turn, the drama of the house and the view that it captures changes and moves along with you. The structure is an ode to the beauty of the mountains that surround it.

 

Material Used:
1. Facade cladding: Local Slate and Load Bearing Wallls - Stone Excavated on Site  
2. Flooring: Wood -Listone Giordano 
3. Doors: Hot Pressed Laminated Doors - Colored   
4. Windows: Sliding Windows - Schueco
5. Roofing: Metal Roof   
6. Interior lighting: Arjun Rathi, Uniser, Lumens, Klove
7. Interior furniture: Colored, Decor

This story is available in multiple languages
Share or Add A Home in the Clouds to your Collections
Blenheim Grove
next project

Blenheim Grove

Housing
Blenheim Grove, London SE15 4QS, UK - Build completed in 2021
View Project