A House
Felipe Cavalcante

A House

Martins Lucena Arquitetos as Architects

The A House is a project of a single family residence with 495 sqm, located in a residential condominium in the city of Cabedelo, Paraíba, Brazil. The construction of this building was guided by a vast program of requirements for a small corner lot. In addition, the requirements of large backstops on the facades facing the streets and a terrain in a triangular-shaped format, comprised as main constraints to the use of the land area.


The architectural project predict the distribution of the requirements in four pavements, sectored according to the uses and demands of high or low privacy. The basement floor shelter the service areas, deposits, machines and garage. On the ground floor are located the social and leisure area. On the second floor is the intimate area of the house, accommodating all five suites of the residence. The third floor has a living space and a meeting room, as well as a solarium for contemplating the local landscape.


The adopted architectural party was based on the integration of spaces, so that the internal and external areas communicated through large glass and aluminium frames, which allow the visual enlargement and the use of natural ventilation without the need for artificial air conditioning.


The structural system adopted is mixed, consisting mainly of pillars, beams and slabs in concrete, besides the use of metal beams, promoting a balance between one material and another. In this context the upper floor is projected as a large rectangular volume of pure and simple form, marked by wooden brises that regulate the entrance of the sunlight. The building appears to be suspended under the glass box of the ground floor in an elegant way through the harmony and proportions of the shapes.

This story is available in multiple languages
Share or Add A House to your Collections
Project Credits
Product Spec Sheet

Work & Co Office
next project

Work & Co Office

Offices
Copenhagen, Denmark - Build completed in 2020
View Project