A house for children

A house for children

Architect
Grad

Sebastian Corbari

Ann-Sofi Ottosson

Meryem Gulenay
Location
Stockholm, Sweden
Project Year
2015
Category
Private Houses
Karin Björkquist

A house for children

Grad as Architects

What is the best way to add an extension to a detached house without altering the existing architecture? Thiswas the main concernexpressed both by the clients and the borough’s Building Committee when GRAD arkitektergot involved with the project to extend a small villa from the late 1940s, located in the suburbs of Stockholm, to a modern home fit for a large family.


The existing house was a well-designedpiece of architecture of the sort that is quite commonplace in the suburbs of Stockholm. One gable of the house consisted of adead wall, and this proved the perfect starting point for the extension. Here, a new entrance was made, leading from the old living room to a new satellite building designed solely for children. The plan was for an extension accommodating three kids’ bedrooms, a playroom and a bathroom. The new extension has a small-pitched roof and is covered with larch paneling.


Two substantial sliding glass doors in the playroom connect the multi-leveled room to the garden. Outside, next to the west-facing doors, is a built-in bench where one can enjoy the afternoon sun. By using the same wooden paneling around the seating area as in the house, the room seems to extend out of doors. The simple exterior hides an intricate,multi-leveled interior, where the bedrooms form different volumes connected by one lofty,interstitial space.From the outside, a large oak door announces this passage, connectingthe old with the new, the adults’ and the children’s kingdoms.Inside, a complex staircase of oak leads down to the playroom and up to the bedrooms.


Thestairs’ elaborate architectural promenade is obeying the rules of childhood play: straight lines areboring – spirals arefun! An oak-paneled bedroom floatingabove the playroom is adding to the feeling that this place is truly enchanted. The number of different materials used is kept to a minimum: oak alternates with white surfaces. As the kids grow up, the interior can evolve with them, while thelayout will remind them of childhood play.

Share or Add A house for children to your Collections
Project Credits
Product Spec Sheet

ElementBrand
WINDOWSHajom
WINDOWSVelfac
Product Spec Sheet
WINDOWS
by Hajom
WINDOWS
by Velfac
TELUS Centre for Performance and Learning
next project

TELUS Centre for Performance and Learning

Concert Halls and Theaters
273 Bloor St W, Toronto, ON, Canada - Build completed in 2009
View Project