A SPACE FOR HAGIUS

A SPACE FOR HAGIUS

Architect
Gonzalez Haase AAS
Location
Torstraße 105, 10119 Berlin, Germany | View Map
Project Year
2021
Category
Wellness Centres
Courtesy Gonzalez Haase AAS Photographs Thomas Meyer - Ostkreuz

REFLECTION AND MOVEMENT – A SPACE FOR HAGIUS

Gonzalez Haase AAS as Architects

With Hagius, the two brothers Nicolas and Timothy Hagius set out to create a sports studio in which mind and body are ultimately connected. The 600 m2 space located in a historic post office from 1902, was completely restored by Gonzalez Haase AAS in neutral interiors that mute the noise of modern-day.

photo_credit Courtesy Gonzalez Haase AAS Photographs Thomas Meyer - Ostkreuz
Courtesy Gonzalez Haase AAS Photographs Thomas Meyer - Ostkreuz

To accommodate the holistic concept, in which light, sound and aroma stimulation is varied throughout the day to support the circadian rhythm, a design was implemented to play an active role in targeted prompts and removing external distractors.

photo_credit Courtesy Gonzalez Haase AAS Photographs Thomas Meyer - Ostkreuz
Courtesy Gonzalez Haase AAS Photographs Thomas Meyer - Ostkreuz

All elements deemed structurally unnecessary were removed to create two main axes that open up the view over the entire length of the building - from south to north and from west to east, crossing in the reception area. At either end of the central axis, a round matte stainless-steel panel with a diameter of 1.6 meters was installed to reflect light within the space. In the east, the circular back wall hosts a drinking fountain – in the west, sound equipment and custom incense installations.

photo_credit Courtesy Gonzalez Haase AAS Photographs Thomas Meyer - Ostkreuz
Courtesy Gonzalez Haase AAS Photographs Thomas Meyer - Ostkreuz

Working with unfinished, raw materials like untreated aluminium, maple, granite, linen and burlap, the textured materiality and overall palette provides a wholly haptic experience to highlight the physical nature of the venue. The over 4-Meter-high walls are divided horizontally with varying textures of paint. The top grain finish diffuses light while the glossy lower half captures each movement initiated by the visitor, thus mimicking the flow of activity.

photo_credit Courtesy Gonzalez Haase AAS Photographs Thomas Meyer - Ostkreuz
Courtesy Gonzalez Haase AAS Photographs Thomas Meyer - Ostkreuz

Keeping in step with a studio that is designed to help one return to their natural state, no hidden coatings or treated surfaces were used in the design. The colours of each material used have been preserved from either their natural origin or initial production. “We have created a form of complexity in a space that at first sight may look relatively simple due to the tranquillity it exudes. That complexity stems from unusual surfaces and an uncommon composition of materials,” Pierre Jorge Gonzalez explains.

photo_credit Courtesy Gonzalez Haase AAS Photographs Thomas Meyer - Ostkreuz
Courtesy Gonzalez Haase AAS Photographs Thomas Meyer - Ostkreuz

Aesthetic distinctions are made between the various rooms offering specific training or treatment by employing materials and lighting to best support their function. Custom-made bio-dynamic lighting provides stimulating and relaxing effects throughout the space by simultaneously emitting cool and warm light, each level adjustable according to the time of day or training type. Unlike industry-typical bio-dynamic fixtures, the two lighting temperatures first mix within the space rather than at the source. Similarly, a thin isolation layer covering the entire ceiling in a metallic film creates a cool silver reflection from one side of the light track and a warm gold from the other.

photo_credit Courtesy Gonzalez Haase AAS Photographs Thomas Meyer - Ostkreuz
Courtesy Gonzalez Haase AAS Photographs Thomas Meyer - Ostkreuz

Custom-made elements, such as grids of polished stainless steel for boxing glove storage, serve as aesthetic solutions that blend function and interior. “It's like being in a chef's kitchen: if the equipment makes sense, if it's properly positioned and ergonomic, you sense it right away. Functionality can be beautiful”, says Pierre Jorge Gonzalez.

Featured Projects
Latest Products
News
Merk X revitalizes Amsterdam Zoo natural history building that was closed for 75 years
20 May 2022 News
Merk X revitalizes Amsterdam Zoo natural history building that was closed for 75 years

The neoclassical building was built between 1850 and 1855 to a design by Johannes van Maurik as a na... More

82,000 unique, hand-crafted tiles clad the new extension to Museum Arnhem by Benthem Crouwel Architects
20 May 2022 News
82,000 unique, hand-crafted tiles clad the new extension to Museum Arnhem by Benthem Crouwel Architects

In addition to restoring the original Museum Arnhem building, complete with characteristic historic... More

Estudio MMX interweaves open spaces throughout porous pigmented concrete villa
19 May 2022 News
Estudio MMX interweaves open spaces throughout porous pigmented concrete villa

A sequence of open spaces with a gradual degree of intimacy allow residents to move gently from the... More

Baumschlager Eberle Architekten’s Montagne du Parc demonstrates how concepts of sustainability can be implemented at an early stage of architectural completion
19 May 2022 News
Baumschlager Eberle Architekten’s Montagne du Parc demonstrates how concepts of sustainability can be implemented at an early stage of architectural completion

The largest project completed by Baumschlager Eberle Architekten in Europe to date, the new Montagne... More

Find products by looking at inspirational projects
18 May 2022 Inside Archello
Find products by looking at inspirational projects

Archello’s new Inspiration guide is the world’s first and largest reference guide with a... More

Artlist office design celebrates creativity while emphasizing work, efficiency, and collaboration
18 May 2022 News
Artlist office design celebrates creativity while emphasizing work, efficiency, and collaboration

For busy Israel-based technology company Artlist, designers Switchup created an office concept that... More

Experimental Co-Housing Denver project by Productora provides a compelling model for centrally located, low-cost housing
17 May 2022 News
Experimental Co-Housing Denver project by Productora provides a compelling model for centrally located, low-cost housing

Only a few miles from the downtown area of Denver, this experimental co-housing project by Productor... More

Baumschlager Eberle Architecten create an architectural statement for a natural setting in Alpe Furx
17 May 2022 News
Baumschlager Eberle Architecten create an architectural statement for a natural setting in Alpe Furx

On a sloping site in the Austrian ski resort of Alpe Furx, this holiday and leisure development by B... More