Albacete Police Headquarters

Albacete Police Headquarters

Architect
MATOS-CASTILLO arquitectos
Location
Calles Buen Pastor y Vasco Nuñez de Balboa, Spain
Project Year
2006
Category
Police Stations
HISAO SUZUKI

Albacete´S Provincial Police Station

MATOS-CASTILLO arquitectos as Architects

The program of the building consists essentially of police offices. It has a public space with a lobby, an issuing passports or ID area and a complaints authority, and it also includes parking for police vehicles, a security area, changing rooms and a dwelling for the inspector.


The building is defined by the perimeter of the site, even though if the main façade gives five meters to the city in order to dignify the access by a narrow sidewalk. The entry is set up under a cantilever, which reaches all the available space. The slope between the streets allows police vehicles to enter at almost the level of the garage floor, located beneath the pedestrian access.


The ground floor gives material form to a concrete plinth closed to the outside. As opposed to the interior, that unfolds a series of lighting spaces illuminated by perforated patios. The parking becomes a place for relationship due to four coloured holes that are crossing the ground floor and take light from the roof or from the patios.


The idea of solidity and transparency suitable in a police team is reflected in the concrete base, where a glass prism relies. Drilling holes on concrete should had a continuity, the answer to it is the concept of a lattice, where holes are an essential part of the strength of the wall. The trapezoidal modulation of simultaneous plan project became the facade of the station. Sometimes these unexpected things happen.


The two facades of the lattice correspond to public areas and main communications. Constructed in-situ, both sides, inner and outer are made of concrete. The piece of glass hosts on two floors the offices and other branches. Its orientation and internal organization make the two long facades different to each other, a glass wall oriented northwest (offices) and a double skin of glass and vertical louvers oriented southeast (communications). The colour of the glass louvers has no specific references and helps to eliminate old stereotypes.


Featured Projects
Latest Products
News
Merk X revitalizes Amsterdam Zoo natural history building that was closed for 75 years
20 May 2022 News
Merk X revitalizes Amsterdam Zoo natural history building that was closed for 75 years

The neoclassical building was built between 1850 and 1855 to a design by Johannes van Maurik as a na... More

82,000 unique, hand-crafted tiles clad the new extension to Museum Arnhem by Benthem Crouwel Architects
20 May 2022 News
82,000 unique, hand-crafted tiles clad the new extension to Museum Arnhem by Benthem Crouwel Architects

In addition to restoring the original Museum Arnhem building, complete with characteristic historic... More

Estudio MMX interweaves open spaces throughout porous pigmented concrete villa
19 May 2022 News
Estudio MMX interweaves open spaces throughout porous pigmented concrete villa

A sequence of open spaces with a gradual degree of intimacy allow residents to move gently from the... More

Baumschlager Eberle Architekten’s Montagne du Parc demonstrates how concepts of sustainability can be implemented at an early stage of architectural completion
19 May 2022 News
Baumschlager Eberle Architekten’s Montagne du Parc demonstrates how concepts of sustainability can be implemented at an early stage of architectural completion

The largest project completed by Baumschlager Eberle Architekten in Europe to date, the new Montagne... More

Find products by looking at inspirational projects
18 May 2022 Inside Archello
Find products by looking at inspirational projects

Archello’s new Inspiration guide is the world’s first and largest reference guide with a... More

Artlist office design celebrates creativity while emphasizing work, efficiency, and collaboration
18 May 2022 News
Artlist office design celebrates creativity while emphasizing work, efficiency, and collaboration

For busy Israel-based technology company Artlist, designers Switchup created an office concept that... More

Experimental Co-Housing Denver project by Productora provides a compelling model for centrally located, low-cost housing
17 May 2022 News
Experimental Co-Housing Denver project by Productora provides a compelling model for centrally located, low-cost housing

Only a few miles from the downtown area of Denver, this experimental co-housing project by Productor... More

Baumschlager Eberle Architecten create an architectural statement for a natural setting in Alpe Furx
17 May 2022 News
Baumschlager Eberle Architecten create an architectural statement for a natural setting in Alpe Furx

On a sloping site in the Austrian ski resort of Alpe Furx, this holiday and leisure development by B... More