Anoro House
Jordi Bernadó

Anoro House

Anna & Eugeni Bach, architects as Architects

The project consists on the extension of an existing weekend house near the village of Sant Esteve de Palautordera, one hour north from Barcelona.


The existing house had been enlarged with small additions after its completion, but the new room program almost doubled the original surface of the house, and therefore, the new construction couldn´t be understood as one more new volume added to the original. The strategy, from the very beginning, was to treat the overall project as a “dancing couple”, where every part has its own role while dancing the same song.


The original house consisted of a simple volume which had been altered adding a small porch and a gallery. Our first operation focuses on eliminating these additions, leaving the original house as what we understand to be a prototypical house: a simple volume with pitched roof, white walls and small rectangular windows.


The extention is built with the same goal of spontaneity than the original. It appears as a simple volume which almost repeats the width and is slightly lower than the original house not to compete with the piched roof.


The new couple is made of two similar characters. The volumes, the dimensions and proportions of the windows, as well as the materials and the construction techniques of the two are similar. They are equal but not identical; none of the two tries to be the main volume, but it is easy to distinguish between both. It is not about twin brothers, like the characters of Dupond and Dupont, but rather, a couple of singularities inside a same unity, like Stan Laurel and Oliver Hardy.


The most inmediate relationship between similarities and own charachteristics in each volume can be seen in the façades. Even though both volumes have the same origin, and basilcally the same treatment, the new one shows the layers of its construction; the bricks, the plastering, the white paint,… The stripes in the façade give a certain leading role to the new volume, which compensates its smaller dimension and brings some lightness and fragmentation that vanishes the house when facing the garden.


The new entrance and stairs are placed between the two volumes, working as a joint. This area is slightly set back from the main volumes and its lower height allows it not to be a third piece which could compete with the main couple. It is a space between the leading actors, which works as much for the volumetry as for the internal organization; arranging the circulations and showing the origin, the process and, above all, the main strategy for the whole project.

Products used in this project
Product Spec Sheet

ElementBrandProduct name
ManufacturersFlos
Product Spec Sheet
Manufacturers
Toio by Flos
Featured Projects
Latest Products
News
ERRE Arquitectura transforms a disused space into an oasis of well-being
16 Aug 2022 News
ERRE Arquitectura transforms a disused space into an oasis of well-being

Located in the heart of Valencia in Spain, Clinica Alejandria designed by ERRE Arquitectura is a pla... More

Visitor Centre for the Bernau Trade Union School celebrates and reveals a celebrated Bauhaus Monument
15 Aug 2022 News
Visitor Centre for the Bernau Trade Union School celebrates and reveals a celebrated Bauhaus Monument

In 2017 the iconic Bauhaus work ‘Bundesschule Bernau,’ built by Bauhaus director Hannes... More

Ippolito Fleitz Group redefines office culture through a network of fluid and adaptable spaces
15 Aug 2022 News
Ippolito Fleitz Group redefines office culture through a network of fluid and adaptable spaces

Ippolito Fleitz Group designs the Swiss headquarters for an international pharmaceutical company in... More

Atelier Archmixing designs a cultural landmark amidst a picturesque mountain landscape
15 Aug 2022 News
Atelier Archmixing designs a cultural landmark amidst a picturesque mountain landscape

Nestled in the mountainous region of Chengde, the Art centre of Aranya serves as a connection betwee... More

Top 10 Trending Glazed Office Partitions
12 Aug 2022 Specification
Top 10 Trending Glazed Office Partitions

Glazed office partition systems respond to the essential needs oftoday’s workplaces. Transpare... More

Casa Aco by Giuseppe Gurrieri Architetto merges a contemporary volume with Italian rural vernacular
11 Aug 2022 News
Casa Aco by Giuseppe Gurrieri Architetto merges a contemporary volume with Italian rural vernacular

In Italy’s Apulian countryside, Casa Aco by Giuseppe Gurrieri Architetto is a renovation and e... More

Refugee Museum of Denmark (FLUGT) by BIG sheds light on the stories, challenges, emotions, and spirit of the world's refugees
9 Aug 2022 News
Refugee Museum of Denmark (FLUGT) by BIG sheds light on the stories, challenges, emotions, and spirit of the world's refugees

Situated on the site of Denmark's largest Refugee camp from World War II, FLUGT by BIG is a museum d... More

Haydon Xi’an by Salone Del Salon is an artistic tribute to Retro, Sci-fi and Fantasy
8 Aug 2022 News
Haydon Xi’an by Salone Del Salon is an artistic tribute to Retro, Sci-fi and Fantasy

Haydon, a multi-brand cosmetics retailer recently opened its doors to a striking, new retail space i... More