Arts and Media Centre at The Doon School

Arts and Media Centre at The Doon School

Architect
Khosla Associates
Location
Dehra Dun, India | View Map
Project Year
2010
Category
Universities
Bharath Ramamrutham and Amit Pasricha

Arts and Media Centre at The Doon School

Khosla Associates as Architects

Khosla Associates won a competition to design the new Arts and Media Centre at The Doon School, India’s premier all boys’ boarding school.


Integral to the concept of the new Arts and Media Centre is the journey of an artist , interpreted as a central spine that runs east- west along the entire length of the site; dissolving into the ample lung space of a landscaped garden.


The artist traces the path but is encouraged to break away from it in the all-important process of self-discovery. The axis encourages one to traverse, pause, take a turn, wander and reflect.


Architecture: Khosla Associates Design Team: Sandeep Khosla , Amaresh Anand , Subodh Divekar and Dhaval Shellugar Structural Engineer: Manjunath & Co. General Contractors: Sawhney Builders. Electrical Consultant: Lyle Lopez Plumbing Consultant: S.K. Consultants Acoustics: KLM Designs. Building Green Analysis : The Energy and Resource Institute (TERI)


Photography : Bharath Ramamrutham and Amit Pasricha


Materials:


Building Façade:


Brick Tiles, Olive colored corrugated aluminum sheets and 400mm x 400mm rough yellow slate.


Building Interior :


Flooring of central spine : 600mm x 600mm rough grey Kota Stone Flooring of Art Studios: 600mm x 600mm polished grey Kota Stone Flooring in courtyard areas: 100mm x 100mm rough Sadharhalli cobblestones Coping areas and steps : 20mm thk rough Sadharhalli stone. Staircase railing and skylight structure


Software used:


Autocad.


The two buildings of the art school – one for art instruction primarily housing painting, ceramic, sculpture , and textile studios, and the other, with a lecture hall, film studio, publications room, and display galleries, are connected by an internal bridge.


The building is viewed from the outside as a composition of abstract sculptural forms of varying material and texture, emerging from a central spine. Internally, the axis is a double-height 6 meter wide gallery leading from both sides into studios, a lecture hall, a library and other functional requirements of the art department. The internal volumes are filled with a wonderful quality of north light via a series of skylights, while all studios open into courtyards allowing easy interaction with the outdoors and ample cross ventilation.


The building is contextual in terms of its orientation and materiality as it interfaces the iconic 100 year old English Renaissance inspired main school building and the rest of the brick architecture of the campus. It also blends seamlessly with the mature trees of the former Forest Research Institute of India. The east west orientation of the built form and landscape reinforces the direction of the old aqueduct and main building. The building massing is bold, contemporary and abstract. An exciting use of materials – Exposed brick tiles juxtaposed with olive coloured corrugated metal sheets and glass is set against an omnipresent spine of Yellow slate. Local stone is used generously in the courtyards and the internal flooring is predominantly grey kota stone – blending effortlessly with the lush natural surroundings yet being highly durable. The curved façades soften the corners of the building and are detailed finely with bands of brick-on-edge. The natural topography and foliage of the site is well preserved and negotiated ,like the level difference between the building and the landscaped garden and existing trees are accommodated in the building design.


The building is also climate sensitive. The long spine of the building running east-west takes advantage of maximum amount of North light so as to minimize to use of artificial lighting during the day . The temperature within building is kept between a minimum of 16oC and a maximum of 27oC by several devices: Adequate cross ventilation of all the studios and galleries, filtered north light through the skylight system and indirect yet ample light through the courtyards. Exhaust systems in the skylights flush out the hot air and humidity in peak summer via a stack effect. Large overhangs on the south and west side protects the internal volumes from the fierce summer sun. The building has a TERI (The Energy and Resource Institute) Griha Green Rating.


The landscaped garden forms an exciting quadrangle with the aqueduct on its south side; the new art school to its east, the main building to its north and the old bakery to its west .


The new art complex thus attempts to infuse the spirit of creativity into the heart of the campus, taking The Doon School forward into the next century: A bold contemporary building that sensitively weaves the past with the present and dynamically leads the school into the future.

Project Credits
Product Spec Sheet

Featured Projects
Latest Products
News
HHF transforms a neglected urban courtyard into a lush apartment complex in Basel
27 Jan 2023 News
HHF transforms a neglected urban courtyard into a lush apartment complex in Basel

In the heart of one of the urban blocks of Basel, lined with residential buildings around its perime... More

Atelier Deshaus translates the topography of Jinshanling into a tranquil stone cloister
26 Jan 2023 News
Atelier Deshaus translates the topography of Jinshanling into a tranquil stone cloister

Tucked away in the valley of Jinshan Mountain in Laowa village, China, the Upper cloister designed b... More

Martin Lejarraga Architecture Office contemporarily refurbishes an apartment building in Spain
26 Jan 2023 News
Martin Lejarraga Architecture Office contemporarily refurbishes an apartment building in Spain

Martin Lejarraga Architecture office completes a contemporary refurbishment of an old 20th-century a... More

Contemporary renovation of a mountain lodge by SBSA maintains vernacular links with the surrounding landscape
26 Jan 2023 News
Contemporary renovation of a mountain lodge by SBSA maintains vernacular links with the surrounding landscape

In northern Italy, Mountain Lodge S. Stefano by Sandri Barbara Smaniotto Andrea Architetti (SBSA) is... More

RJ Nursery in Okayama takes lessons from the neighboring traditional temple
26 Jan 2023 News
RJ Nursery in Okayama takes lessons from the neighboring traditional temple

In Okayama, Japan, the RJ Nusery by HIBONOSEKKEI takes advantage of its location next to a tradition... More

IGI Library by atakarchitekti forms a new piazzetta between an existing building and a dynamic new extension
24 Jan 2023 News
IGI Library by atakarchitekti forms a new piazzetta between an existing building and a dynamic new extension

In the Czech centre of Vratislavice, the new IGI Library by atakarchitekti uses a former Roman Catho... More

Le Studium at the University of Strasbourg fosters sustainability, sociability, and sharing in a combined library and student union building
24 Jan 2023 News
The Studium at the University of Strasbourg fosters sustainability, sociability, and sharing in a combined library and student union building

In the vein of a learning centre, Le Studium at the University of Strasbourg by Jean-Pierre Lott com... More

Piuarch collaborates with Fendi Maison to create an open spatial dialogue with the Tuscan Landscape
24 Jan 2023 News
Piuarch collaborates with Fendi Maison to create an open spatial dialogue with the Tuscan Landscape

Nestled in the Tuscan countryside, the new Fendi Factory in Bagno a Ripoli is a masterpiece of Milan... More