Ascent, Singapore

Ascent, Singapore

Architect
SAA Architects

Studio Woodroffe Papa
Location
Singapore
Project Year
2016
Category
Offices

Individual Buildings
Aaron Pocock

Ascent, Singapore

Limelight atelier as Lighting Consultant

The project is a transformative and new typological integrated business and retail development. The elongated development consist of 7 storeys of large workspaces and a single retail block, which incorporates lush landscaped spaces with the retail & lobby areas. The formative lighting intent was to attract with legibility, and retain users in this campus like development after dusk.


The facade spandrel lighting of varied heights are made of translucent glass modules, it wraps around the lower retail block and embraces the central courtyard, where a preserved illuminated rain tree stands. The spandrel serves as a rain screen, sheltered arcade and lighting feature all in one.


The challenge of tight depth constraint of the glowing facade ,was solved by using a single row of selected colour temperature LED concealed at the top of the openable spandrel to enhance the glass material. It is complemented with tediously simulated 2 degrees angle tilted matt grey back panels to reduce the hotspots where the LEDs are closest to the surface on the top; mock-up to perfection. This function also allows light to be directed downwards towards the courtyard, by further integrating polished materials at the bottom of the spandrel to reflect light upwards to achieve a uniform “ribbon of light” and tremendous energy savings.


The surrounding landscape lighting are designed to be enticingly subtle, to encourage interaction and spill over usages after dusk, allowing users to enjoy a tranquil breakaway moment from the hectic business environment.


The double void space main lobby are flanked by 2 lift lobbies core, designed in juxtaposition of various colour temperatures by having concealed LED fixtures at ceiling cove to graze the grey profile feature walls in cool white. Warmer white hues were selected for the bespoke hanging pendants in contrast to a slightly neutral white selected for general lighting, creating a more intimate ambience for the users and guest utilising the communal spaces below. 


The glowing panels above each lift cars at the lift lobbies are a reminiscence of the external facade lighting.


The lighting design allows an attempt to explore a “one technique multi usage” quality illumination and energy savings for the Facade, cohesiveness of white hues used in a space by, rethinking and reacting to the fundamentals of light, materials and appropriate methodology. It exceeds the strictest energy policies of Singapore.

Featured Projects
Latest Products
News
Kindergarten for Llubi expresses in built form two converging patterns from its landscape context
24 May 2022 News
Kindergarten for Llubi expresses in built form two converging patterns from its landscape context

In the small Mallorca town of Llubi, this new kindergarten by Aixopluc Architects is located on a pe... More

25 best architecture firms in Mexico City
23 May 2022 News
25 best architecture firms in Mexico City

Mexico City is home to a number of outstanding, epoch-defining architectural firms. Its contemporary... More

New Singer Museum wing by Bedaux de Brouwer Architecten offers a balanced experience of art, architecture and garden
22 May 2022 News
New Singer Museum wing by Bedaux de Brouwer Architecten offers a balanced experience of art, architecture and garden

In Tilburg, NL, the new Nardinc wing of the Singer Museum by Bedaux de Brouwer Architecten houses th... More

Al Naseej Factory: A woven architecture that celebrates local craftspeople
22 May 2022 News
Al Naseej Factory: A woven architecture that celebrates local craftspeople

Located in Bani Jamrah, Bahrain, the Al Naseej Factory by Leopold Banchini is a textile weaving faci... More

Merk X revitalizes Amsterdam Zoo natural history building that was closed for 75 years
20 May 2022 News
Merk X revitalizes Amsterdam Zoo natural history building that was closed for 75 years

The neoclassical building was built between 1850 and 1855 to a design by Johannes van Maurik as a na... More

82,000 unique, hand-crafted tiles clad the new extension to Museum Arnhem by Benthem Crouwel Architects
20 May 2022 News
82,000 unique, hand-crafted tiles clad the new extension to Museum Arnhem by Benthem Crouwel Architects

In addition to restoring the original Museum Arnhem building, complete with characteristic historic... More

Estudio MMX interweaves open spaces throughout porous pigmented concrete villa
19 May 2022 News
Estudio MMX interweaves open spaces throughout porous pigmented concrete villa

A sequence of open spaces with a gradual degree of intimacy allow residents to move gently from the... More

Baumschlager Eberle Architekten’s Montagne du Parc demonstrates how concepts of sustainability can be implemented at an early stage of architectural completion
19 May 2022 News
Baumschlager Eberle Architekten’s Montagne du Parc demonstrates how concepts of sustainability can be implemented at an early stage of architectural completion

The largest project completed by Baumschlager Eberle Architekten in Europe to date, the new Montagne... More