Beacon Insurance

Beacon Insurance

Location
Surat, Gujarat, India | View Map
Project Year
2020
Category
Offices
Kaiwan Todiwala

Beacon Insurance Corporate Office

nspirearchitects as Interior Architects

A corporate office and a commercial business, 4th floor of a commercial complex, what comes to mind when you see this? Probably what we have usually seen with corporates, but, we thought of changing the same and made this space into a minimal yet elegant corporate space. Using materials like veneer, glass, pu colour, wood, and more, we turned the space into a waffle-theme based exciting workspace. 

photo_credit Kaiwan Todiwala
Kaiwan Todiwala

Being a shopping complex, it has long columns, thus lesser ceiling height than usual. But, that was the right opportunity for us to take our creativity to the Waffle-level and make the whole space a waffle-ceiling and similarly flushed walls. 

photo_credit Kaiwan Todiwala
Kaiwan Todiwala

To begin with, the entry has a reception flowing into the waiting area with a curve that gives a directional feel to the visitors and welcoming feeling. Every spare space around the reception has been used as display cum storage and flushed into the walls using a waffle-based theme. 

photo_credit Kaiwan Todiwala
Kaiwan Todiwala

When it comes to establishing a flow of how the firm’s hierarchy looks, the two front cabins are the main cabins with a clear vision of what is happening in the office to maintain and establish transparency. The cabins start with the Main office, head office, and followed by the staff cabins and spaces. To make sure that the space gets utilised to its maximum and effective capacity, the cubicles have been arranged in similar repeating patterns. This helped us achieve a maximum capacity of 55 people comfortably seated at once in the office.Having a bigger requirement of people than usual, the main office and meeting room are separated using a glass wall cum door that can be folded to merge both the rooms into one for a bigger meeting. 

photo_credit Kaiwan Todiwala
Kaiwan Todiwala

To accommodate the needs of the employees and the visitors at the same time, the pantry and its seating area has been designed into a separate space with all the amenities to maintain the relaxing and refreshing essence of the space and let the clientele maintain their work mode as they visit the office space. The meeting area also has two entries so that different purpose works can be conducted simultaneously without affecting each other. 

photo_credit Kaiwan Todiwala
Kaiwan Todiwala

So, there we are, with a space that is minimal, effective, and surprisingly corporate too. 

Caption

 

Project Credits
Interior Architects
Product Spec Sheet

Featured Projects
Latest Products
News
Austria, France, and Spain lead Mies van der Rohe Award shortlist with five nominations each
20 Jan 2022 News
Austria, France, and Spain lead Mies van der Rohe Award shortlist with five nominations each

A seven member jury, consisting of Tatiana Bilbao, chairwoman, Francesca Ferguson, Mia Hägg, Tr... More

25 best architecture firms in New York City
20 Jan 2022 News
25 best architecture firms in New York City

New York City is defined by its energy — but also by its buildings. A city of creators, it is... More

Ca na Riera apartment renovation creatively develops a narrow floor plan to meet contemporary needs
19 Jan 2022 News
Ca na Riera apartment renovation creatively develops a narrow floor plan to meet contemporary needs

A renovation of a flat in Barcelona’s Eixample, Ca na Riera is located on a chamfer, resulting... More

Center for Maine Contemporary Art engages in a dialogue with the urban realm while recalling an industrial seacoast past
19 Jan 2022 News
Center for Maine Contemporary Art engages in a dialogue with the urban realm while recalling an industrial seacoast past

Located in the City of Rockford, the new Center for Maine Contemporary Art (CMCA) by Toshiko Mori Ar... More

Magnificent Ghent Altarpiece takes centre stage as part of Saint Bavo Cathedral Restoration
18 Jan 2022 News
Magnificent Ghent Altarpiece takes centre stage as part of Saint Bavo Cathedral Restoration

After years of scientifically based renovation, the world-famous Ghent altarpiece by the Van Eyck Br... More

JLG designs highly sustainable buildings using SketchUp and Sefaira
17 Jan 2022 Sponsored Articles
JLG designs highly sustainable buildings using SketchUp and Sefaira

*Explore these topics and more in SketchUp’s webinar series about connected design workflows f... More

Cave-like Zolaism Café  offers a sensual and perceptual feel of returning to nature
16 Jan 2022 News
Cave-like Zolaism Café offers a sensual and perceptual feel of returning to nature

In Aranya-Qinhuangdao, China, Zolaism Café by B.L.U.E Architecture invites visitors in to esc... More

Playful atmosphere of Fuego Camina Conmigo Barcelona emphasizes art and creativity
16 Jan 2022 News
Playful atmosphere of Fuego Camina Conmigo Barcelona emphasizes art and creativity

On the third floor of a building located in the industrial neighbourhood of Gracia, Barcelona, the n... More