Biutiful By The Lake

Biutiful By The Lake

Designer
Twins Studio
Location
București, Romania | View Map
Project Year
2014
Category
Bars

Biutiful By The Lake

Twins Studio as Designers

Biutiful By The Lake is located on the shore of Floreasca Lake and is designed as a hanging garden over the water, which perfectly harmonizes with its surroundings. In this regard, its designer MihaiPopescu chose to create a minimalist design, allowing the nature to play its part as well. Since the place is strongly connected to water, MihaiPopescu preponderantly used water-related elements, whether we refer to the overturned boat above the central bar which ushers us to an upside down world, like a Noah’s Ark gathering various human types, or to the fish swimming in the air like industrial objects with a clean geometry.


The ceiling and the horizontal lateral shutters are retractable and release the view to the water, but also serve as a shelter against the water currents coming from the lake. Both the ceiling and the windows are opened manually and they are especially made for this location.


The interior is furnished with pieces signed by Patricia Urquiola, Philippe Stark, Ronan &ErwanBouroullec, but also with furniture pieces created by MihaiPopescu in his Twins Studio atelier. One of them, which can be found in other places signed by the designer, is the Achille library, which is a discreet piece, almost invisible, but, if taken out of place, the whole ambience becomes unbalanced. As far as handmade or limited series objects are concerned, the floor in front of the central bar is made out of ceramic handmade in Manchester.


The true challenge came when the restaurant had to be effectively built, for its location in the park did not allow the usage of cranes. The entire construction was designed as a genuine Meccano game, where every element was designed, projected, produced and lifted with bare hands.


Biutiful By The Lake is the project signed by the designer Mihai Popescu, together with its architecture atelier, Twins Studio, which won the Big Prize of Restaurant & Bar Design Awards, in 2015, at UK & International Category.


Share or Add Biutiful By The Lake to your Collections
Project Credits
Products used in this project
Product Spec Sheet

ElementBrandProduct link
ManufacturersFlos2097
Product Spec Sheet
Manufacturers
2097 by Flos
Re.canto (do eu)
next project

Re.canto (do eu)

Private Houses
R. Renato Nascimento Daher Carneiro, 1036 - Ilha do Boi, Brazil - Build completed in 2019
View Project