BS House

alarcia-ferrer arquitectos as Architects

A large house that accommodates with the objective of preserving existing trees. In an ample land of irregular geometry, of almost 2500 m2, with a narrow front towards the street, and a leafy autochthonous forest, the house is implanted in the bottom of the same allowing to open its spaces towards the good orientation and the forest. The program is basically composed of 4 blocks.

 

Towards the ends the private block of bedrooms on one side, and study and barbecue on the other, both on 2 levels. Towards the center, the social block with kitchen-dining-living-gallery, in double height, and the entrance block-to be intimate in simple height. The articulation of the different areas of the house responds to the premise of opening their environments towards the north and preserving existing trees, all unified by a single sloping roof.

 

The logic of the constructive system, both vertical of the walls and horizontal of the roof, makes it possible to take all design decisions together and coherence. The walls are made of reinforced concrete, filled every 1.20, and the roof structure and specific supports are made of wood. The decomposition of the columns along with the diagonals, lighten their thickness and leave the joinery in its separation, in addition to its structural function to cover larger lights. In addition, the intercolumnium makes a small reminiscence to the forest, but in this case, from the logic of construction.

 

Material Used:

1. Concrete Construction – Orange Obras Civiles

2. Wood Constructon – Arq. Diego Peppermans

3. Aluminium – Sicco Aluminios

4. Calefaction – ClimaTeck

5. Interior Wood – Gallo y Manca

This story is available in multiple languages
Share or Add BS House to your Collections
Project Credits
Product Spec Sheet

ElementBrand
CalefactionClimatech
ManufacturersGalloyManca
Product Spec Sheet
Calefaction
Manufacturers
House MCM
next project

House MCM

Private Houses
Brescia, Italy - Build completed in 2019
View Project