Canyon House

Canyon House

Architect
Studio Hagen Hall
Location
North Street, London, UK | View Map
Project Year
2021
Category
Private Houses
Mariell Lind Hansen
Product Spec Sheet

ElementBrandProduct Name
ToiletCeramica Cielo
SMILE, SHUI COMFORT | Round washbasin, Enjoy e Amedeo
Table LampFlos
Dining table and chairKnoll
Cesca, Tulip table
Cabinet Ironmongery, Wardrobe IronmongerySchoolhouse Pulls
“Edgecliff Pull” handles, Riverwood knob
Wall lightsFARO Barcelona
ORLEANS
Bedside rugsIKEA
Sheepskin

Product Spec Sheet
Toilet
SMILE, SHUI COMFORT | Round washbasin, Enjoy e Amedeo by Ceramica Cielo
Table Lamp
Dining table and chair
Cesca, Tulip table by Knoll
Cabinet Ironmongery, Wardrobe Ironmongery
“Edgecliff Pull” handles, Riverwood knob by Schoolhouse Pulls
Wall lights
ORLEANS by FARO Barcelona
Bedside rugs
Sheepskin by IKEA

Canyon House

Studio Hagen Hall as Architectural Designer, Interiors

Studio Hagen Hall have transformed a North London townhouse-turned-bedsit into a bright and textural 1970’s California inspired home complete with recording studio for a young musical couple.

photo_credit Mariell Lind Hansen
Mariell Lind Hansen

Recording artists Ben Garrett and Rae Morris fell in love with the bones, location and well-established garden of the townhouse and immediately sought the expertise of Studio Hagen Hall after discovering their work online. Iconic architecture has played a key role in the brief. The clients drew on themes and designs from the Eames House and the work of modernist architect John Lautner. The brief envisioned Canyon House as a home with a feel-good 1970’s atmosphere and a space that would be flexible to suit both intimate and sociable occasions, with strong visual connections throughout.

photo_credit Mariell Lind Hansen
Mariell Lind Hansen

Much work was needed to enliven the house. Poorly built, awkward partitioning covered two staircases that split the bedsit into three separate dwellings. Work began with stripping and gutting the interiors, which allowed Studio Hagen Hall to flex their expertise as meticulous space planners and reimagine the physical and visual movement around the house. To understand the experience of their future home, Studio Hagen Hall modelled Canyon House digitally so the clients could walk through using a VR headset to understand the design ideas and make alterations.

photo_credit Mariell Lind Hansen
Mariell Lind Hansen

One of the core design interventions was re-configuring the original stair on the ground floor by creating a level change to unlock a large section of the lounge area. This seemingly simple design idea allowed Studio Hagen Hall to create an elevated conversation platform and snug - fitted with bespoke velvet sofa with hidden storage - that could be connected and removed from the dining space by heavy linen curtains drawn from custom elm recesses.

photo_credit Mariell Lind Hansen
Mariell Lind Hansen

On the lower ground floor, Studio Hagen Hall inserted a professional-grade recording studio and writing room, one of the most challenging spaces to design due to its need to be structurally separate from the rest of the house to achieve acoustic isolation. The studio sits as its own room within the lower ground floor, fitted with custom-made acoustically insulated doors and windows, and with a separate ventilation system so recording can take place in the soundproof space with access to fresh air.

photo_credit Mariell Lind Hansen
Mariell Lind Hansen

Studio Hagen Hall carefully selected a combination of materials and textures to create a modern yet Modernist balance. The brass unlacquered hardware will patina beautifully alongside the original vintage mid-century lighting and furniture. The richly textured and warm-toned carpet and upholstery in the lounge creates a cosy, luxurious feel while the brown smoked mirror architraves and cork bathroom flooring and bath façade all nod to the 1970’s style. The steel and glass balustrade maintains a modern open-plan feel and seamlessly connects upstairs and downstairs. Consistency and continuity help create the sense of flow, with microcement used for the flooring, worktops, sinks and baths.

photo_credit Mariell Lind Hansen
Mariell Lind Hansen

The bespoke elm kitchen looks and feels like a room within a room. The beauty in the craftsmanship comes through in the tactility of the cabinetry, fluted glass and brass hardware. It was designed by Studio Hagen Hall and built by joiner Tim Gaudin, who will soon be launching their new bespoke kitchen company, Bysse, together. A built-in window seat gives the clients views out onto the established garden and back through the living area.

photo_credit Mariell Lind Hansen
Mariell Lind Hansen

Quality is at the heart of Canyon House. From the spatial planning to the materials and finishes, the care and consideration taken with each design choice has resulted in an artistic, convivial townhouse of versatile spaces, natural light, and original styling. 

QUOTES:

Louis Hagen Hall, Director, Studio Hagen Hall:

“This house is so many things at once. It is technically complex but actually feels incredibly simple when you experience the space. It’s a wonderful place to just sit and to be in. The general feeling that has come from anyone who has spent time there is that nobody wants to leave.”

“The natural daylight we brought in creates amazing shadows from the established trees outside. It changes character in the twilight, and then at night time it becomes a whole different house again. The light gives the house different personalities throughout the day.”

photo_credit Mariell Lind Hansen
Mariell Lind Hansen

“We love design challenges, and work very well on difficult briefs. From a technical point of view, it was very complicated getting the music studio to work. The amount of space that we needed to accommodate this room coupled with the fact that you have to build it without the inner and outer walls touching required us to work with an acoustic engineer and integrate a lot of specialised details and products. In designing the space, we effectively created an airtight room, which meant we also had to design in its own separate ventilation system.”

photo_credit Mariell Lind Hansen
Mariell Lind Hansen

Ben Garrett and Rae Morris, clients:

“It’s a small house but every inch of space is used perfectly to suit our work and home lives. We love being in the living area, looking through the kitchen to the trees beyond. It’s such a warm and homely environment and we feel very lucky to have been stuck here, living and working, for the past year.”

photo_credit Mariell Lind Hansen
Mariell Lind Hansen

“The smooth build and design process was a testament to Studio Hagen Hall. Louis is a brilliant and diligent spatial planner and his beautiful and precise drawings made communicating with everyone on site very simple.”

photo_credit Mariell Lind Hansen
Mariell Lind Hansen
photo_credit Mariell Lind Hansen
Mariell Lind Hansen
photo_credit Mariell Lind Hansen
Mariell Lind Hansen
Caption
Caption
Caption
This story is available in multiple languages
Share or Add Canyon House to your Collections
Project Credits
Architectural Designer, Interiors
Acoustic Consultant
Products used in this project
Wolfert Lansing
next project

Wolfert Lansing

Secondary Schools
Bergschenhoek, Netherlands - Build completed in 2021
View Project