Cité de la Mer

Cité de la Mer

Architect
HARDEL LE BIHAN ARCHITECTES
Location
Cherbourg-en-Cotentin, France | View Map
Project Year
2019
Category
Pavilions
© Svend Andersen

Cité de la Mer

HARDEL LE BIHAN ARCHITECTES as Architects

The Cité de la Mer permanent exhibitions pavilion is a building located along the famous submarine “Le Redoutable”. Built in 2002 by the architects Studio Milou, it is a museum on 3 levels, designed to accommodate 1,000 visitors. To enhance the aquariums, modernize the scenographic route and offer a better working environment for museum teams, we have completely transformed the interior spaces. In support of the scenographic proposals of our partner Pascal Payeur, we enrich the palette of materials, with in particular bumpy stainless-steel plates which reinforce the immersion effect at the heart of the concept of the visit.

 

Some architectural modifications are also necessary on the existing building: the route now begins at R + 2 with the ascent of a large escalator to the size of the highest aquarium in Europe, the entrance is modified to avoid traffic in chicane and gain more control over lighting environments; some floors are demolished to create full-length and perspective views, as in the new Jules Verne lounge, double height opposite the aquarium.

Share or Add Cité de la Mer to your Collections
Project Credits
INNER CITY WAREHOUSE
next project

INNER CITY WAREHOUSE

Apartments
Sydney, Australia - Build completed in 2015
View Project