Clay Screen House

Clay Screen House

Architect
Manoj Patel Design Studio
Location
Vadodara, Gujarat, India
Project Year
2019
Category
Private Houses
Darshan Dave

Vernacular material approach for cladding the facade, in India

Manoj Patel Design Studio as Architects

The corner plot surrounds with neighboring residential houses and accessible through internal road. Architectural massing influences the sense of space which the dwelling encloses, from designing process to its’s final outcome, based on factors like, climate and social surrounding context.


The two storey dwelling, masses out through additive and subtractive volumes, featuring play of layered offset frames which are perceived differently, creating recessed profile for glazing and semi covered terrace garden. The created profile gives rise to large surface treatment area.


Currently, we are living in a world where, the designers’ clad facades with various costly and high energy consumption materials, regardless of the impact on the environment. Abstracting this practice, the architect aims to explore and create new climatic screening for hot Indian climates from vernacular material: Clay roof tiles, to balance the ecology with zero harmful contents.


As a replacement, to traditional practice of using clay tile as a roofing material, here the double V shaped clay roof tiles have been displayed into an appealing element on the East façade, for casting shadow with certain series in undulating aesthetics and adjacent in grid form, cooling down off the hot climate as the one in  Gujarat, west India throughout the day and  stands out boldly in urban fabric. This cladding encourages and employ, more craftsmanship of local artisans. Thus, creativity is another way to solve heat problems.


A touch of contrasting palette and balancing furniture combines together for a visual experience. The entrance foyer is placed in proximity comprising of vertical and horizontal grooves, while the door beside replicates the interior pattern.


Living room, floor finish clads in Italian flooring, the color palette is controlled by the beauty of exposed ceiling, use of lily gold color finishes, complimenting blue fabric furnishings, golden yellow and dark grey furniture art works.


The folded staircase, complimenting staircase railing adds to the balance and overall welcoming outcome of the residence. The dinning space, comprising of clay roof tiles wall garden enhanced through light and plantations in the backdrop, along with it’s all over composition. Alternative to monotonous kitchen interiors, here it depicts the vision in theme based contrasting color palette used distinctively.


Keeping with creative interiors, one of the master bedrooms on the upper floor being visually spacious and divided into interactive space, with window seating further merges into the continuous wooden backdrop in blue color palette and light textured laminates.


One more bedroom, backside to the exterior glazing, depicts the combing of the glazing into the wooden backdrop in equal proportions with a wooden frame running around. The beauty is emphasized in graphics of pink palette, with grooves in traditional pattern uplifted into a contemporary form, for adjacent wooden proportions.


The interior, however, feels, vibrant and voluminous by massing and interior furnishings, by adding value and dictating the space.

Share or Add Clay Screen House to your Collections
Project team
‘Théodore Gouvy’ Theatre in Freyming-Merlebach
next project

‘Théodore Gouvy’ Theatre in Freyming-Merlebach

Theaters
1 Place des Alliés, 57800 Freyming-Merlebach, France - Build completed in 2017
View Project