COTOOP

COTOOP

Architect
TOOP architectuur
Location
Lokeren/ Westouter, Belgium | View Map
Project Year
2019
Category
Offices
Tim Van De Velde

COTOOP

TOOP architectuur as Architects

Low-budget container transformation into an architectural office as part of a diptych

In need of more office space on 2 different locations for our architecture studio, we tried to give an answer to important matters today: Can we really create flexible office spaces? How should something like an office act in its surrounding? How do we as architects expose ourselves to future clients? Can we create interesting movable offices that give different answers to different places within 1 concept?

The starting point of the concept for our 2 offices is a low-budget shipping container. These movable structures can easily be placed everywhere. They have a strong formal identity by the recognizable dimensions.  They are flexible as they exist in varied sizes which could give answer to different sites.  But the containers are also easy to transform. Openings can be made at different places without breaking the strength of the frame.

The architectural offices are part of a diptych giving different answers to a specific site. Part one of our diptych is designed for the characteristics of a typical row house plot in the city center. Part two has a very different surrounding as it is part of a rural plot of the hilly countryside.

The intention on both places is very different. Part one is placed at the end of a city garden. Reflecting and thus enlarging the garden through a huge sliding window. The visitor of the shop laying at the street side of the plot gets triggered by the glass façade behind the trees in the garden. 


In darker periods of the year the office becomes part of the interior of the shop by becoming visible at the back of the garden. Part 2 has the intention to disappear in the landscape by its reflective materials used for the outer skin.


On this beautiful plot we tried to create an office which is as invisible as possible and always let the landscape speak at its maximum.  By cladding the exterior skin with mirroring aluminum panels the landscape is reflected from every angle and the office takes over the color of the environment.  Precisely chosen openings for the interior connection towards the landscape. One is oriented towards a nearby laying hill. The other is framing a small forest at the end of  the plot.

For the interior design of the 2 architectural offices we wanted to give TOOP architectuur a strong visual identity that works for a city environment as well as for a rural area.


Therefor we chose to clad everything in one warm material that is timeless.
We chose to use the typical red plywood which is mostly used as a construction material and not often as a visual element. By using such a low budget yet very beautiful material we show visitors the possibility of doing interesting things with low budget materials.


The dimensions of the plywood panels are also used as a module. They form the base for the width of the desks, the bookshelves, etc.  They are placed with negative joints so that the untreated steel ribbons can be placed in between and forming the vertical elements of the bookshelves without having to screw anything.  This makes is possible to easily deconstruct the bookshelves and reuse the materials.

Both parts of the diptych are what we call architectural labs. They form the intellectual hearts of our office where visitors and our team can work together, get inspired by materials, the surrounding, each other.

The concept of the labs can easily be seen on more places. One could image another lab giving a different answer to another site but forming a part of a triptych. Or even more becoming a polyptych.

 

Material Used :
1. Alucobond
2. Aliplast
3. Meranti Plywood

Share or Add COTOOP to your Collections
Project Credits
Product Spec Sheet

ElementBrand
ManufacturersFlos
ManufacturersALIPLAST ALUMINIUM SYSTEMS
ManufacturersAlucobond
Product Spec Sheet
Manufacturers
by Flos
Manufacturers
Manufacturers
Checkr HQ
next project

Checkr HQ

Offices
San Francisco, CA, USA - Build completed in 2019
View Project