Davison Collaborative

Location
Brunswick Victoria, Australia | View Map
Project Year
2020
Category
Private Houses

Davison Collaborative

HIP V. HYPE as Developers

The Davison Collaborative is a townhouse project in Brunswick, Melbourne designed by Archier.

The project is a case study on sustainable density, transforming one suburban block into three, fossil fuel free, 100% electric homes. Solar panels, battery technology, electric heat pumps for hot water and hydronic heating achieve 8+ out of 10-star energy rating.

The brief was to transform one post-war suburban block into three, high performance family homes for the next generation. The brief was to deliver the highest level of ESD for the most accessible cost and to demonstrate that environmentally sustainable, well designed density enhances the liveability and affordability of Melbourne’s inner and middle ring suburbs.

We used the Structural Insulated Panels (SIPs) construction system, which presented a number of benefits to create an energy efficient building envelopment, providing insulation that creates a tight building envelop and reduces heat loss and thermal bridging.

The residences champion passive design principles. Each home is orientated to open out to the north, ensuring optimal solar penetration to warm the homes in winter, with external automated block out blinds to all north and west facing windows with cross ventilation and ceiling fans in place to cool the homes in summer.

The Davison Collaborative addresses the street sympathetically, providing a transition from the old industrial Brunswick to a more residential context. The sawtooth profile of the building along the laneway corner takes inspiration from the post-war warehouse era of the site, demonstrating that sympathetic architecture can enable responsible density in the inner suburbs, without compromising neighbourhood character.

The project was delivered through Collaborative Development by HIP V. HYPE, a model which allows for collaborators to come together to create better quality, more sustainable and financially accessible homes in inner urban locations where property prices are increasingly forcing people out of the market. 

 

Material Used:
1. Facade cladding: Recycled brick 
2. Doors: Timber, Binq
3. Windows: Timer, tilt and turn, Binq 
4. Interior lighting: Archier and Artefact 
5. Add more if available Structurally Insulated Panels (SIPs) construction system 

Project Credits
Developers
Photographers
Products used in this project
Product Spec Sheet

ElementBrandProduct name
Interior lightingArchier
Doors, WindowsBinq
Tilt and Turn
Interior lightingArtefact Industries
Product Spec Sheet
Interior lighting
Doors, Windows
Tilt and Turn by Binq
Interior lighting
Featured Projects
Latest Products
News
HHF transforms a neglected urban courtyard into a lush apartment complex in Basel
27 Jan 2023 News
HHF transforms a neglected urban courtyard into a lush apartment complex in Basel

In the heart of one of the urban blocks of Basel, lined with residential buildings around its perime... More

Atelier Deshaus translates the topography of Jinshanling into a tranquil stone cloister
26 Jan 2023 News
Atelier Deshaus translates the topography of Jinshanling into a tranquil stone cloister

Tucked away in the valley of Jinshan Mountain in Laowa village, China, the Upper cloister designed b... More

Martin Lejarraga Architecture Office contemporarily refurbishes an apartment building in Spain
26 Jan 2023 News
Martin Lejarraga Architecture Office contemporarily refurbishes an apartment building in Spain

Martin Lejarraga Architecture office completes a contemporary refurbishment of an old 20th-century a... More

Contemporary renovation of a mountain lodge by SBSA maintains vernacular links with the surrounding landscape
26 Jan 2023 News
Contemporary renovation of a mountain lodge by SBSA maintains vernacular links with the surrounding landscape

In northern Italy, Mountain Lodge S. Stefano by Sandri Barbara Smaniotto Andrea Architetti (SBSA) is... More

RJ Nursery in Okayama takes lessons from the neighboring traditional temple
26 Jan 2023 News
RJ Nursery in Okayama takes lessons from the neighboring traditional temple

In Okayama, Japan, the RJ Nusery by HIBONOSEKKEI takes advantage of its location next to a tradition... More

IGI Library by atakarchitekti forms a new piazzetta between an existing building and a dynamic new extension
24 Jan 2023 News
IGI Library by atakarchitekti forms a new piazzetta between an existing building and a dynamic new extension

In the Czech centre of Vratislavice, the new IGI Library by atakarchitekti uses a former Roman Catho... More

Le Studium at the University of Strasbourg fosters sustainability, sociability, and sharing in a combined library and student union building
24 Jan 2023 News
The Studium at the University of Strasbourg fosters sustainability, sociability, and sharing in a combined library and student union building

In the vein of a learning centre, Le Studium at the University of Strasbourg by Jean-Pierre Lott com... More

Piuarch collaborates with Fendi Maison to create an open spatial dialogue with the Tuscan Landscape
24 Jan 2023 News
Piuarch collaborates with Fendi Maison to create an open spatial dialogue with the Tuscan Landscape

Nestled in the Tuscan countryside, the new Fendi Factory in Bagno a Ripoli is a masterpiece of Milan... More