DAY CARE CENTER FOR BENETTON

DAY CARE CENTER FOR BENETTON

Architect
Alberto Campo Baeza
Location
Ponzano Veneto, Italy
Project Year
2007
Category
Social Housing
Marco Zanta

DAY CARE CENTER FOR BENETTON

Alberto Campo Baeza as Architects

A BOX OPEN TO THE SKY We built a square box composed of nine smaller squares. The center square emerges to bring light from the heights of the vestibule. The classrooms are arranged in the surrounding squares.


This square structure is inscribed within a larger, circular enclosure made up of double circular walls. Open to the sky, four courtyards are created that suggest the four elements: air, earth, fire and water.


The space between the perimeter walls serves as a “secret” place for the children. The courtyard spaces, tensed between the curved and the straight walls, are particularly remarkable.


The central space, the highest and with light from above, recalls a hamman in the way it gathers sunlight through nine perforations in the ceiling and three more on each of its four façades.


The children have understood the building well, and a book has even been published of their impressions. They are happy there.


Share or Add DAY CARE CENTER FOR BENETTON to your Collections
Lewisham House
next project

Lewisham House

Private Houses
Prahran, Victoria, Australia - Build completed in 2017
View Project