De Vries House

De Vries House

Architect
MacKay-Lyons Sweetapple Architects
Location
Liverpool, Nova Scotia, Canada
Project Year
2016
Category
Private Houses
William Green
Product Spec Sheet

ElementBrand
ManufacturersGROHE
ManufacturersBosch
ManufacturersCape Cod Siding
8000 Series curtain wallCommdoor
Corrugated Metal SidingGalvalume
ManufacturersKohler

Product Spec Sheet
Manufacturers
by GROHE
Manufacturers
by Bosch
Manufacturers
8000 Series curtain wall
Corrugated Metal Siding
Manufacturers
by Kohler

De Vries House

MacKay-Lyons Sweetapple Architects as Architects

This is a house for a retired writer returning to Canada from the United States with a fantastic book collection. The scheme creates an experience of living amongst his books.


This long, galvalume-clad wedge house is sited on a cliff on Nova Scotia’s south-western Atlantic Coast. It both fits into and takes possession of the landscape. The plan addresses the human need for prospect and refuge, by contrasting a mute, protective, north service wall facing the woods, with a glazed south wall facing the sea. Large ‘bites’ are subtracted from the monolithic form to create a covered entrance and a covered terrace. The main interior feature is a long, sky-lit slot, which acts as an orientation device to connect the entry, master suite, great room, and generous second floor library. The library contains a giant south facing window that opens over the sea and a bed box for guests. One passes through the library’s shelf walls into the master bedroom, further reinforcing the feeling of refuge, after leaving the ‘prospect’ of the library.


The exterior bites are finished in white, channel-joint wood boards. This softens the transition between the silver envelope and the completely white interior, which invites the bold Atlantic Ocean in.


Material Used:

1. Cape Cod - Finished Wood Siding

2. Galvalume corrugated metal siding

3. Commdoor – 8000 Series curtain wall

4. Appliances by Bosch

5. Bath fixtures by Kohler

6. Faucets by Grohe

The Mountain
next project

The Mountain

Apartments and Housing
Copenhagen , Denmark - Build completed in 2008
View Project
Archello

Want to see more like this?

Subscribe to Archello's newsletter