Dycare center and office space
Hanns Joosten

Dycare center and office space for the Berlin University of Technology

KRP Architektur GmbH as Architects

"Daycare &Coworking"
New construction of a day-care center and office space for the Berlin University of Technology An unusual project has now been taken over by the users. Two builders and two different uses, on the lower floors the daycare center of the studierendenWERK BERLIN, in the two upper floors the first coworking areas of the Berlin University of Technology.

photo_credit Hanns Joosten
Hanns Joosten

For the first time in Berlin, both institutions have merged with a cooperation agreement and the Studierendenwerk has taken on the role of client for this project. This was preceded by a long discussion about the where and how of the daycare center, to which the coworking areas for the BHT were added in the further process. After a long search for a suitable building site for the daycare center on the BHT site, the location at HausBeuth, a former school planned by L. Hoffmann in 1908-10, was selected as the only possible location.

photo_credit Hanns Joosten
Hanns Joosten

The new building had to fit into this monument ensemble, which consists of the main building and two corner houses, one of which was destroyed in the war. The dialogue between the existing ensemble and the new building characterize its architecture. The volume of the historic corner house and its typical floor plan determine the new structure. Its facade adopts the grid and proportions of the existing building and reinterprets them in a playful way.

photo_credit Hanns Joosten
Hanns Joosten

The material of the facade is based on the classic plaster facade, translating it into a lightly grouted exposed masonry facade, which shows itself as an independent element in the ensemble. The interior concept provides for clearly delimited rooms that are flexibly connected to each other, both for the daycare center and the coworking areas. The materials are limited to exposed concrete, oak, white HWL ceiling tiles and a few color accents. The built-in furniture sets additional accents and is designed differently on each floor. Triangles, circles and squares, which are characteristic of a floor as a motif, give the children good orientation and identification.

photo_credit Hanns Joosten
Hanns Joosten

A stairwell on an elliptical floor plan, which was developed from the historical floor plan, connects the daycare internally and creates additional play areas for the children. Kolb Ripke Architekten, together with EiSat GmbH Consulting Engineers for Construction, Marko Augustat + Partner GmbH and Dr. Gabriele Holst Landschaftsarchitektur planned this new building of the day-care center as well as office space for the Berlin University of Technology on behalf of the studierendenWERK BERLIN. The new building project is an important measure for the creation of a family-friendly university and as such makes a decisive contribution to the compatibility of studies, work and family.

photo_credit Hanns Joosten
Hanns Joosten

Read story in Deutsch

Project Credits
Product Spec Sheet

ElementBrand
Yellow brickABC Klinkergruppe
Product Spec Sheet
Yellow brick
by ABC Klinkergruppe
Products Behind Projects
Product Spotlight
News
Batlleiroig recovers and improves historic promenade in Reus
24 Jul 2024 News
Batlleiroig recovers and improves historic promenade in Reus

Barcelona-based Batlleiroig, a multidisciplinary planning, landscaping, and architecture studio, has... More

Semillas creates educational space in Peru’s central jungle to promote cultural and environmental preservation
24 Jul 2024 News
Semillas creates educational space in Peru’s central jungle to promote cultural and environmental preservation

Established in 2014, Semillas is a Peruvian non-profit organization that develops architectural proj... More

MVRDV imagines mixed-use Pixel development in Abu Dhabi as an oyster
23 Jul 2024 News
MVRDV imagines mixed-use Pixel development in Abu Dhabi as an oyster

International architectural practice MVRDV has completed Pixel, a mixed-use development project in A... More

Atelier L’Abri’s design for minimal wooden pavilion embraces sustainable regeneration and self-sufficiency
22 Jul 2024 News
Atelier L’Abri’s design for minimal wooden pavilion embraces sustainable regeneration and self-sufficiency

Montreal-based architecture and construction studio Atelier L’Abri has completed the Melba Pav... More

Seattle’s Maritime Innovation Center: A catalyst for the Blue Economy
19 Jul 2024 News
Seattle’s Maritime Innovation Center: A catalyst for the Blue Economy

The Port of Seattle recently broke ground on the new Maritime Innovation Center at Fishermen’s... More

Monumental sculptures appear to embrace and support Fragment Apartments in Prague
19 Jul 2024 News
Monumental sculptures appear to embrace and support Fragment Apartments in Prague

Prague-based creative studio QARTA Architektura has completed the development of an apartment comple... More

Key recent projects by Baumschlager Eberle Architekten
19 Jul 2024 News
Key recent projects by Baumschlager Eberle Architekten

Baumschlager Eberle Architekten is an international architectural firm known for its contextual inte... More

XISUI Design creates serene woven metal pavilion inspired by bird nest and eggshell structures
18 Jul 2024 Innovations
XISUI Design creates serene woven metal pavilion inspired by bird nest and eggshell structures

Shanghai-based XISUI Design is a multidisciplinary studio with a team of architects, installation ar... More