“English for Fun” flagship

“English for Fun” flagship

Architect
Iñaqui Carnicero
Location
Madrid, Spain | View Map
Project Year
2016
Category
Primary Schools
Imagen Subliminal, Miguel de Guzman

“English for Fun” flagship

Iñaqui Carnicero as Architects

English for Fun, founded in Spain in 2011, uses a revolutionary method for children of any age or physical condition to learn English using their fve senses. English for Fun is a place for all children to learn. Tis pedagogical approach is based in the idea that every child is special and unique.


Te new center for English for Fun wanted to be a representation of this innovative teaching method, a place to booster creativity, imagination, and to stimulate all fve senses.


Tis commission represented an opportunity to investigate how design can shape experience and affect the subject in processes of playing and learning.


Te Reggio Emilia approach is an educational philosophy based in a self guided and very open interpretation of learning. It is based in three core principals:


- the child as an active part of the learning process. it is based in a non-guided way of playing where the kids have their own interpretation of natural and artifcial play-objects. - the built environment of the school is considered the third teacher, only after teachers and parents. - the process of learning has to be made visible


Te proposal should overcome the cliches of spaces designed for kids, being non fgurative and open to multiple interpretations. Te goal was to create a space in the spirit of the adventure playgrounds where the play-objects, not toys, only develop their full potential in the interaction with the kids. Te design should operate at the adult scale as much as the kids’ scale, so it was important to create spaces that only children could inhabit and own. Te answer was to propose a tinker tray, where all the objects involved in the play and learning process could be storage, the work produced exhibit and where the kids could also feel that they are part of it. Te strategy was proposing a thick structure instead of thin partitions to confgure the class room space, an inhabitable wall that will storage all furniture and objects when not in use, making the reconfguration of the class very easy. Te broken geometry of the structure creates a series of nooks, that will be inhabited by the kids. Te different typologies of objects were reduced to the minimum, establishing a generic module that can be used in multiple ways. It is not a chair, or table, or tower, or play kitchen, or car, or box for stones, or helmet, but all the above.


Te function of this thick inhabitable wall was twofold, frst creating little spaces to be own by the kids, and second to provide storage space facing both, the classroom and the corridor, so the space that usually only serves as circulations is now activated and can be used as common ground for kids, teacher and parents. It also transforms the corridor into a showcase of the learning process, blurring the limits between the classrooms, and expanding the perception of the space, avoiding the conventional compartmentalisation of the classrooms.

Project Credits
Product Spec Sheet

ElementBrand
SupplierHandycat
SupplierHermex
Product Spec Sheet
Supplier
Supplier
by Hermex
Hilton Molino Stucky
next project

Hilton Molino Stucky

Hotels
Venice, Italy - Build completed in 2019
View Project