Era House

Era House

Architect
PALERA ARQUITECTOS
Location
Huércal-Overa, Spain | View Map
Project Year
2020
Category
Private Houses
©Milena Villalba

Era House

PALERA ARQUITECTOS as Architects

The project is located in Overa, a small district of Huércal-Overa, located in the north of the province of Almería, next to the Almanzora river. It is a rural environment with strong roots in agriculture. Over the years, the urban fabric of the town has blurred the agricultural footprint of the territory. The dense network of ditches, in charge of supplying water to the abundant terraces in the area, has gradually given way to a network of tarred roads, which the town has urbanized.

photo_credit ©Milena Villalba
©Milena Villalba

Despite this, ancient eras can still be distinguished, today with a renewed image far removed from those spaces where beasts were threshing, which reveal the original rural structure. This was based on a concentric arrangement around these collective work spaces, which over time acquired a character linked to leisure and social relationships.

photo_credit ©Milena Villalba
©Milena Villalba

The plot, an old terrace of orange trees segregated from the back of a family plot, lacks privacy and visuals, as it has been swallowed up by urban growth. Dividing walls of different heights and materials define its contour. The main concern of the young owners was to have an outside space with total privacy. Due to this need, it was decided to reverse the situation until now common in the rest of the town with houses aligned and open to the streets.

photo_credit ©Milena Villalba
©Milena Villalba

The concept of era, typical of the place, is reinterpreted, generating one inside whose enjoyment is exclusive to the inhabitants of the house. This “era” conditions the internal circulation of the house, building a circular route that divides the program into two halves, a day and a night zone, connected laterally by two hybrid spaces.

photo_credit ©Milena Villalba
©Milena Villalba

These assume the function of a general dressing room in the bedrooms, and a multipurpose room, which can function as an outdoor porch in summer, an auxiliary room, a games room, or a library. At the same time the central free space allows alternative transverse routes that guarantee a natural cross ventilation. When the good weather accompanies, it becomes the main space of the house, being able to be used as an open-air cinema.

photo_credit ©Milena Villalba
©Milena Villalba

Also, the need for privacy derives in the search for a blind facade that guarantees the privacy of the interior. To do this, a false frontage has been built, made with ceramic pieces, which sifts the relationship with the street and acts as a passive protection for the south facade. Generating a mattress space that can be used as a clothesline or terrace.

Caption
Caption
Caption

Material Used:
1. Facade cladding: Ceramic pieces. Model natural ACUS 18x18x7cm. Cerámica para arquitectura
2. Interior lighting: Model Cabrera. Mantra iluminación

Share or Add Era House to your Collections
Project Credits
Product Spec Sheet

Benjamin Franklin School
next project

Benjamin Franklin School

Secondary Schools
Distrito Sarrià Sant Gervasi, Barcelona, Spain - Build completed in 2020
View Project