Expansion of the "Ojito de Agua" house

Expansion of the "Ojito de Agua" house

Architect
Lacaja Arquitectos
Location
Subachoque, Cundinamarca, Colombia | View Map
Project Year
2020
Category
Private Houses
Mateo Pérez

Expansion of the "Ojito de Agua" house

Lacaja Arquitectos as Architects

The original house is located in a privileged place in front of one of the greenest and most exuberant hills of Subachoque (Cundinamarca). Its main facade faces east. The expansion seeks to bring the afternoon’s sunlight and create an “L” shape that embraces a large terrace, exalting the view and breaking the linearity of the current implementation.

 

A simple and glazed prism is defined, which traps the mountain in all its facades. The kitchen is the hinge space that articulates the original house and the new space. Above it, an inclined window is placed as the only volume that stands out framing the line of the back mountain and covering the inner space with the sun and the heat of the afternoon.

 

Inside, the spatial warmth (in a very cold climate) in addition to the natural light, is sought through a wooden ceiling that descends on one of its side walls to meet the fireplace, so that the interior atmosphere strongly contrasts with the feeling that gives the permanent visual contact with the mountain chain.

 

The sunset and the night have a special presence because the artificial light (directed towards the trees) illuminates the kitchen from the lateral windows facing the garden and the access stairs, drawing the light filters produced by the foliage on the surface of the concrete stairs dotted with vegetable prints. Overall, the space revolves around a bowl of light and fire that ends up on the terrace and expands the view towards the horizon.

 

Material Used :
1. Impresiones vegetales Claudia Gómez Mejía
2. Vialbo ltda  | thermoacoustic windows
3. Resysta  | deck 

This story is available in multiple languages
Project Credits
Product Spec Sheet

ElementBrand
ChimneysGrupo cinco estrellas
Piso deckRESYSTA
Product Spec Sheet
Chimneys
Piso deck
by RESYSTA
Adiuvat Coffee Roaster QuiNhon
next project

Adiuvat Coffee Roaster QuiNhon

Restaurants
Quy Nhơn, Bình Định, Viet Nam - Build completed in 2019
View Project