Flemish Kitchen

Flemish Kitchen

Location
Somerset, UK | View Map
Project Year
2020
Category
Private Houses
Marcus Peel

Flemish Kitchen

Artichoke as Manufacturers

Housed in a barn-like space linking the new, main country house to a series of outbuildings, this kitchen had an impressive footprint and high ceilings.The brief was to create a highly functional kitchen in a large, open space without interrupting or obscuring its impressive sweep of roof space. Large rooms can present us with numerous design challenges, chiefly in how we create a practical working kitchen that is not spread over too big a space.

 

We were keen not to introduce a walled partition, which would have interrupted the roof space, but some large kitchens need partitions to prevent the room from feeling cavernous and cold. We chose to break down the space using furniture to create discreet areas, to house equipment and to lend a warm, human scale to the room. Being prolific entertainers, our clients wanted space for a an AGA as well as a modern oven.

 

Therefore, for practicality, we designed space on the public side of the partition for the oven to sit. The functionally of the sinks were important to the client, and so they received special attention. Carved from a piece of solid marble from Bentall in Portugal, the sinks were then set flush into the plaster behind to avoid having an upstand. The paint used in this area was water-resistant. The sinks have a bull-nose waist so they are comfortable to stand at and the view from the window infront is magnificent.

 

Material Used:

1. Facade cladding- French oak

2. Flooring- Reclaimed

3. Doors- Oak

4. Windows- Oak

5. Roofing-Oak

6. Interior lighting- Lightgraphix

7. Interior furniture- Artchoke

Share or Add Flemish Kitchen to your Collections
Project Credits
Manufacturers
Product Spec Sheet

ElementBrand
ManufacturersArtichoke
LightingLightgraphix
Product Spec Sheet
Manufacturers
Lighting
Allen Key House
next project

Allen Key House

Private Houses
Sydney, NSW, Australia - Build completed in 2016
View Project