From the Garden House

From the Garden House

Architect
KWK Promes Konieczny
Location
Łąka, Poland | View Map
Project Year
2021
Category
Private Houses
Jakub Certowicz
Product Spec Sheet

ElementBrandProduct Name
Acrylic fillerSto AG
Interior LightingXal GmbH
Window shuttersBaier
ElevationDIASEN
Exterior lightingErco
Garage DoorsHörmann KG Verkaufsgesellschaft

Product Spec Sheet
Acrylic filler
by Sto AG
Interior Lighting
Window shutters
by Baier
Elevation
by DIASEN
Exterior lighting
by Erco

From the Garden House

KWK Promes Konieczny as Architects

The rich tend to grab and privatize the most beautiful and unique green areas for themselves, often degrading them. In this case, the process was reversed.

"From The Garden House" project was an unusual experience for us. The owner had a finished project of the garden, in advanced stages of implementation. And only the house was missing. Something that at first seemed to be a ridiculous reversal of the course of things, once it was explained, became absolutely logical for us. He wanted to be able to enjoy the garden to its full extent after the completion of the construction and moving in. Plants need much more time to reach their target size than it takes to build even such a large house. You might plant big trees after all, however, it is costly and not environmentally friendly.

The nature lover turned idle land into a beautiful green oasis with a lake and a smooth road to the place where the house was meant to be located, also assumed as an art gallery. The curves, which he enjoyed moving around on, inspired us. The ground floor of the house with the daytime part forms a continuation of these curves and fits in softly with the surroundings. This impression is complemented by the grey concrete used on the facades, which refers to the colour of the existing, stone road, being the starting point of the project. The rounded form clearly separates the driveway from the rest of the garden, providing the residents with the intimacy and silence.

The ground floor is contrasted with the white minimalist body of the floor. Two different geometries clash, and a softly cut atrium is a link between both floors. The garden surrounding the house from almost all sides flows into its interior through the semi-atrium at ground floor level. We had only a minimal influence on the garden, so we treated it as a natural element that cannot be chosen. Hence the name of the design.

Another important aspect was the investor's wish to expose his rich art collections. Therefore, on the ground floor and the first floor, we created additional, large-size spaces designed exclusively for art exhibition. The host can organize vernissages for a large number of people. Moreover, we placed the most important functions of the house within close proximity to each other to make it user-friendly. The large shutters on the south and west elevations are not only of formal importance - finished with the same plaster as the walls, they close up the building in a uniform shape and, above all, protect valuable art collections from harmful sunlight.

The aim to improve the quality of the surrounding space is non-standard and surprising. Due to the chaos of buildings and lack of vegetation, he regreens the vast areas of idle land surrounding him. He is creating gardens, and then the construction of houses of different sizes follows up. We support him in creating green urban planning and providing friendly, sustainable space to live in, with plenty of greenery for free, thus improving the quality of urban air. The entire housing estate, just like his house, use alternative sources of energy.

 

Digression
Our client's philosophy and actions are exemplary. Usually the richest grab for themselves and privatize the most beautiful, unique green areas, often leading to irreversible degradation of the environment and landscape. Here we deal with the opposite process. Our client has reached for worthless idle land and turns it into a green, friendly space for living not only for himself, but for the general public. His actions resemble the reforestation of the space around the city. In our approach to the design of the house, we put emphasis on the order and tranquility of the space, as the spatial chaos around the plot is a big problem typical of distant suburbs.

Our goal was to create a building, and in the future, more houses, which blend harmoniously into nature and, first and foremost, are objects that use alternative energy sources. What we focused on most in the design was to apply and develop sustainable systems. We wanted these houses, as well as the green areas that are being built with them, to continue to function as a single, self-sufficient organism in a changing climate.

Having the garden as our starting point, we created a kind of background architecture, which functions in full symbiosis with nature, becoming part of the ecosystem. The house intertwines with the greenery, uses energy from the environment and its renewable sources, but also gives it back to the environment. The architecture lives in full harmony with nature.

Read story in DeutschEspañolFrançaisItaliano and Português

Featured Projects
Latest Products
News
Immersive Golong Wormhole visually represents the transformative nature of a beauty and wellness brand
25 May 2022 News
Immersive Golong Wormhole visually represents the transformative nature of a beauty and wellness brand

In Hangzhou, China, the Golong Wormhole by PINES ARCH is an experimental space for events and exhibi... More

Villa RS by JUMA Architects employs charred wooden cladding and horizontally oriented planes to blend with the Belgian landscape
25 May 2022 News
Villa RS by JUMA Architects employs charred wooden cladding and horizontally oriented planes to blend with the Belgian landscape

In the Flemish Ardennses, Villa RS by JUMA Architects is situated in a picturesque landscape with ch... More

Kindergarten for Llubi expresses in built form two converging patterns from its landscape context
24 May 2022 News
Kindergarten for Llubi expresses in built form two converging patterns from its landscape context

In the small Mallorca town of Llubi, this new kindergarten by Aixopluc Architects is located on a pe... More

25 best architecture firms in Mexico City
23 May 2022 News
25 best architecture firms in Mexico City

Mexico City is home to a number of outstanding, epoch-defining architectural firms. Its contemporary... More

New Singer Museum wing by Bedaux de Brouwer Architecten offers a balanced experience of art, architecture and garden
22 May 2022 News
New Singer Museum wing by Bedaux de Brouwer Architecten offers a balanced experience of art, architecture and garden

In Tilburg, NL, the new Nardinc wing of the Singer Museum by Bedaux de Brouwer Architecten houses th... More

Al Naseej Factory: A woven architecture that celebrates local craftspeople
22 May 2022 News
Al Naseej Factory: A woven architecture that celebrates local craftspeople

Located in Bani Jamrah, Bahrain, the Al Naseej Factory by Leopold Banchini is a textile weaving faci... More

Merk X revitalizes Amsterdam Zoo natural history building that was closed for 75 years
20 May 2022 News
Merk X revitalizes Amsterdam Zoo natural history building that was closed for 75 years

The neoclassical building was built between 1850 and 1855 to a design by Johannes van Maurik as a na... More

82,000 unique, hand-crafted tiles clad the new extension to Museum Arnhem by Benthem Crouwel Architects
20 May 2022 News
82,000 unique, hand-crafted tiles clad the new extension to Museum Arnhem by Benthem Crouwel Architects

In addition to restoring the original Museum Arnhem building, complete with characteristic historic... More