Hattiloo Theatre

Hattiloo Theatre

Architect
archimania
Location
37 Cooper Street, Memphis, TN 38104, USA
Project Year
2014
Category
Theaters
archimania

Hattiloo Theatre

archimania as Architects

The first Black repertory theatre in Memphis wanted to relocate from their start-up space to an existing parking lot in an urban entertainment district undergoing a resurgence. Hattiloo's new building helps promote their art by establishing a distinct presence on the corner of a primary artery in the district.

 

The new theatre had a modest budget for a modern day theatre based on other precedents and case studies. Knowing there was a tight budget, we formulated an early strategy with two goals: 1. define components that were permanent and components that could be added over time based on continued fundraising and profit (this would allow the theatre to add lighting, etc., but not sacrifice building quality), and 2. keep it simple.

 

The building is divided into two main programmatic volumes; the performance volume, which features two black box theatres and support spaces, and an administration volume. Conceived as windowless boxes, the two theatres occupy the northern edge of the site, abutting a neighboring parking lot. The irregular massing is reflective of the required internal volume, yet both boxes are clad in a shingled siding that lends continuity and texture to an otherwise blank façade. The lower volume houses the entry lobby, ticketing, and administrative spaces and presents a welcoming pedestrian scale along the southern edge of the secondary street (Monroe Avenue). Cor-Ten cladding was used for its ability to weather and oxidize over time and add to the unique character of the entertainment district while adding a distinct permanence to the building.

 

The final construction cost was $2,572,528 or $232.99/sf. The total project square footage was 11,041. Consultants for the project include Smith Seckman Reid, Inc. for MEP and Civil Engineering, Schuler Shook for Theatre Planning, and Jaffe Holden for Acoustical Design and AV Consulting. Grinder, Taber & Grinder was the general contractor for this project.

Project team
Architects
Stonehenge Visitor Centre
next project

Stonehenge Visitor Centre

Exhibition Centres
United Kingdom - Build completed in 2013
View Project
Archello

Want to see more like this?

Subscribe to Archello's newsletter