Holloway Lightbox

Holloway Lightbox

Architect
Studio Bark
Location
London, UK
Project Year
2017
Category
Offices
Studio Bark, Jon Holloway

Holloway Lightbox

Studio Bark as Architects

Situated at the bottom of the clients’ back garden, Holloway Lightbox is a photography studio, a screenwriter’s retreat and a flexible family space. In a nod to the couple’s respective professions (photography and film), a series of handmade coloured tiles represent the digital age, creating a playful ‘pixelated’ façade. This modern, yet sustainable skin presents an emphatic juxtaposition between new and old, incorporating chalky surface tones, helping to complement the rigid Victorian masonry adjacent.

 

AJ Small Project Awards shortlisted the Holloway Lightbox in 2018. In the autumn of 2018 the space was opened to the public as part of Open House Weekend.

 

 The form of the roof maximises south-westerly light through a full-width glazed opening, before sloping down towards the neighbouring garden. The 15 degree pitch of the roof matches the angle of the sun’s final rays before it nestles down behind the neighbouring row of terraces.

 

Made using waste timber fibres for reinforcement; the tiles are a low carbon alternative to the more commonly used concrete/cement mixes. Studio bark handmade more than 1200 tiles over a three week period. This included extensive testing of various forms, thicknesses, mixes, reinforcements and pigments.

 

 Studio Bark fully insulated the building shell using 150mm of natural timber fibre insulation to surpass current building regulations. The team used a concrete slab made of a cement mix using 50% GGBS (Ground Granulated Blast Furnace Slag). It is a by-product from the Steel Industry which dramatically reduces the embodied energy of the building. Whilst doing so it also provides useful thermal mass for the studio. Studio Bark used a factory reconditioned low energy sliding door Sunflex SVG99. They also used a fixed roof light which is a low-E double glazed Panaroof clear skylight. In order to improve natural ventilation, Studio Bark built a small insulated hatch into the structure and sits behind the hung tiles, invisible to the passer-by, but essential after a long day of shooting!

 

The construction of the main shell took roughly 4 weeks and was assisted by two teams of architecture students from the University of East London. The clients have since been working on the garden, completing the decking and raised beds more recently.

 

Material Used :

1. Material Supplier: cem free

2. Insulation Supplier: Back To Earth Ltd

3. Sliding Doors: Sunflex UK

4. External Plywood Cladding: WISA Ltd

Project team
Architects
Product Specifications
BrandCategoryProducts
Back to EarthBack to EarthInsulation Supplier
SunflexSunflexSliding Doors
WISAExternal Plywood Cladding
Humanitas Congress Center
next project

Humanitas Congress Center

Exhibition Centres
Rozzano, Metropolitan City of Milan, Italy - Build completed in 2018
View Project
Archello

Want to see more like this?

Subscribe to Archello's newsletter