House BRZ

House BRZ

Architect
P8 architecten
Location
Antwerp, Belgium
Project Year
2012
Category
Private Houses
Luc Roymans
Product Spec Sheet

ElementBrand
LightingDelta Light
SupplierKartell
Saarinen Side tableKnoll
CarpetBoConcept
SupplierFatboy
kitchenKvik

Product Spec Sheet
Lighting
Supplier
by Kartell
Saarinen Side table
by Knoll
Carpet
by BoConcept
Supplier
by Fatboy
kitchen
by Kvik

House BRZ

P8 architecten as Architects

The house is located in the former harbour area ‘t Eilandje in Antwerp, Belgium.


Creating a contemporary town house in this area dominated by warehouses and apartment blocks was the main intention of this project. In the immediate vicinity there are no new single-family houses to be found and also the new building regulationsare mainly tailored to apartment construction.


To obtain a maximum of outside space on this small plot of only 69sqm, we chose to raise the house completely and turn the ground level into a partly covered city garden.


The living space is thus moved to the first floor. In this way, a contemporary version of the ‘piano nobile’ house was created. This concept was extended in the façade design where the entrance door is accentuated and continuesover two floors.


Since the surface per level is only 45m2, it was chosen to leave this space as much open as possible. The stairs were moved to the front of the house so they have only a small impact on the flexibility of the plan.


This way the stairs become a playful design element visible from the outside. They appearand disappear behind the different windows. To facilitate contact between the different floorssplit-levels were used. This gives the house a great feeling of spaciousness.

Share or Add House BRZ to your Collections
Project team
Futurium
next project

Futurium

Exhibition Centres
Berlin, Germany - Build completed in 2017
View Project