House Contrast

House Contrast

Architect
KEY OPERATION INC. / ARCHITECTS
Project Year
2009
Category
Private Houses

House Contrast

KEY OPERATION INC. / ARCHITECTS as Architects

A home for a couple and child stands on a lot 3.7 meters wide and 17 meters deep. Planning of the home focused on how to develop a pleasant layout with sufficient perspective for this slim lot. The lots to the left and right were also for sale and of similar breadth and depth. The plan assumed that spacing between the houses would be tight. Morover, the site is on a grade that rises by over 2 meters from the street facing. The ground floor where the entrance is located gradually submerges underground toward the back, where no inlets are possible.


Square footprints or small lots with sufficient breadth permit distances and pathways within the plan that can create spaciousness. But for this lot, the depth of 17 meters could actually create remoteness between rooms, while the significant difference between breadth and depth might create a pinched feeling.


The plans considered these issues, and divided the slim space into three zones: the stairwell in the center, and rooms on either side of the stairs. The entrance and bath were assigned to the ground (basement) level, the living and kitchen areas to the main (first) level, and bedrooms to the upper (second) level. All of the rooms unfold outward from the stairs. The stairwell has limited openings to the outside, in contrast to the bright rooms on either side with large openings for natural light. The dark impression of the stairwell augmented by the finish creates a powerful contrast, so that the brightly finished rooms practically stand alone. The room lengths were trimmed to provide better balance with their widths, while the bright finish and windows peering at walls of the neighboring homes helped to limit any sense of spatial constraint.


Stowing the sliding doors to the main-level rooms on either side of the stairs causes the dark stairwell to vanish and creates the illusion of directly adjoining spaces. Although movement on the floor between rooms is physically distant, the feel is a much closer connection. Instead of a single lengthy room and simple perspective on each floor that would merely emphasize the limited width of the house, connecting rooms with different characteristics create a sequence, a sense of distance that amazingly makes the space to the back seem both near and far from the room where one stands.


The walls and celiling structure to the stairwell remain exposed for a considerably different quality than the white-washed walls of the rooms on either side. Shelves are positioned between the exposed structural members in the stairwell, so that books and objects can form part of the ambience. The stairwell thus functions as a pathway and a display of the home owner’s interests. The shelving amidst structure continues without interruption from ground level to upper level ceiling. The arrangement adds vertical continuity to the horizontally stretched plan.


Finally, the bath, located deep within the subground portion of the ground level, is furnished with a lightwell vaulted to the upper level for the additional benefit of ventilation. The micro garden in the lightwell is visible from the main level for an additional vertical connection besides the stairs.


Exterior walls are black to actually emphasize the slim figure of the house, but the car port, which can tend to be dank, is finished with white to impart a brighter image.

Featured Projects
Latest Products
News
Top 10 Trending Glazed Office Partitions
12 Aug 2022 Specification
Top 10 Trending Glazed Office Partitions

Glazed office partition systems respond to the essential needs oftoday’s workplaces. Transpare... More

Casa Aco by Giuseppe Gurrieri Architetto merges a contemporary volume with Italian rural vernacular
11 Aug 2022 News
Casa Aco by Giuseppe Gurrieri Architetto merges a contemporary volume with Italian rural vernacular

In Italy’s Apulian countryside, Casa Aco by Giuseppe Gurrieri Architetto is a renovation and e... More

Refugee Museum of Denmark (FLUGT) by BIG sheds light on the stories, challenges, emotions, and spirit of the world's refugees
9 Aug 2022 News
Refugee Museum of Denmark (FLUGT) by BIG sheds light on the stories, challenges, emotions, and spirit of the world's refugees

Situated on the site of Denmark's largest Refugee camp from World War II, FLUGT by BIG is a museum d... More

Haydon Xi’an by Salone Del Salon is an artistic tribute to Retro, Sci-fi and Fantasy
8 Aug 2022 News
Haydon Xi’an by Salone Del Salon is an artistic tribute to Retro, Sci-fi and Fantasy

Haydon, a multi-brand cosmetics retailer recently opened its doors to a striking, new retail space i... More

Rohingya Cultural Memory Centre by Rizvi Hassan is an ode to indigenous way of living
8 Aug 2022 News
Rohingya Cultural Memory Centre by Rizvi Hassan is an ode to indigenous way of living

Located on a hilltop in the middle of a refugee camp area, The Rohingya Cultural Memory Centre, desi... More

CoBe Architecture and Paysage design a Residential Complex with an Interplay of Solid and Void
8 Aug 2022 News
CoBe Architecture and Paysage design a Residential Complex with an Interplay of Solid and Void

Located near the Bordeaux Saint-Jean railway station, Tri Postal Block designed by CoBe architecture... More

Habitat Groupé Bolette accommodates two separate houses within one confident brick volume
5 Aug 2022 News
Habitat Groupé Bolette accommodates two separate houses within one confident brick volume

On a building plot in a small Brabant village, two families are accommodated within two separate hou... More

MATISSE patisserie by NOMMA STUDIO celebrates the energy and simplicity of the famous painter’s work
5 Aug 2022 News
MATISSE patisserie by NOMMA STUDIO celebrates the energy and simplicity of the famous painter’s work

Well-designed interior spaces are one of the many reasons for the ongoing popularity of patisseries.... More