House DN

House DN

Architect
Research Studio Panin
Location
Si Racha, Chonburi, Thailand
Project Year
2018
Category
Private Houses
Beer Singnoi
Product Spec Sheet
RoleBrands
Sanitary EquipmentCOTTO
Perforated Metal FacadePrakan Steel Co., ltd
Q-CON BrickSCG Building Materials
Roof Shield CoatingTOA
UPVC Doors & WindowsWinsor

House DN

Research Studio Panin as Architects

Located in a quiet gated community in Sriracha, House DN is a home for a family of two. Ideal for its location in front of a private canal leading to a beautiful lake, the land is also complimented with a mountain view beyond. It is designed to grow and transform along with the lives of its owners, the Nakaprasit family.

 

The first and foremost requirement of the house is to be opened onto the canal at its back, and also for its spaces to be organized around a central courtyard to provide utmost privacy for the owners. Thus the orientation and the court act as a pretext to the design; it gives the framework of both the interior and exterior spaces. Along the design process, the role of both the owner and the architect gradually merged, creative inputs and active dialogues from both sides allow the design to transform into something neither deliberately “owned” nor “designed.” It would be a place that accepts and welcomes both prosaic and aesthetic transformation. 

 

Organized around a central courtyard, activities are simply divided into two groups of “private” and “public” activity. Yet there is never a clear line between them as the court allows both parts to participate in any daily activities that may occur. This house can be seen as a task of transforming the place, merging different activities into a unified whole. The “public” space of the house integrates four distinct settings into one ensemble: the kitchen or cooking area, the space for dining, the living room and the studio. Each is defined by its own equipment. The long porch enveloping the spaces simply bind together settings for cooking, eating, living and working.

 

The climate, which enables ones to spend time out of doors, has brought forth the design equipped with courtyards, verandahs and porches enclosed with glass panels. This makes it possible for inhabitants to live both inside and outside the house, and also in the in-between areas. Shadows for rest and for residing are produced by the brim of solid slab, under which daily domestic activities could unfold. In so far as the Thais are still the same people and the climate had not changed, these types are still valid, no matter how traditional or “modern” the house appear. By means of open-air covered spaces, interior and exterior could be bound together.

 

Moving from one space to the next, the task of describing the place becomes clearer. It is to develop vocabularies and concepts that will demonstrate how settings that are distant and distinct from one another can also interconnected, how they can remain apart and be joined. To inhabit the house means to focus on the performances that the separate settings sustain, and to discover similarities between them. Only in this way will architectural setting be seen to exhibit not just remoteness but familiarity; that is, typicality of recurring situations in a different place. 


Material Used :

1. Perforated Metal Facade - Prakan Steel Co.,ltd

2. UPVC Doors & Windows - Winsor Thailand

3. Q-CON Brick - SCG Building Materials

4. Sanitary Equipment - Cotto Thailand

5. Roof Shield Coating - TOA Roofseal

Project team
Henri Dutilleux Conservatoire
next project

Henri Dutilleux Conservatoire

Concert Halls, Cultural Centres and Theaters
Belfort, France - Build completed in 2015
View Project
Archello

Want to see more like this?

Subscribe to Archello's newsletter