House in Ookayama

House in Ookayama

Architect
TORAFU ARCHITECTS

OHNO Japan
Location
Japan | View Map
Project Year
2010
Category
Residential Landscape
Daici Ano

House in Ookayama

TORAFU ARCHITECTS as Architects

A Large Collection of Pieces of Furniture


Two generations live in this three-storied wooden house located in a Tokyo residential area. The site corresponds to a 4.7 m wide × 16.5 m long fringe of the land where the owner's parents lived. Furthermore, the site is enclosed by buildings on three sides while its northern side abuts directly on the street. The layout was designed to alleviate the impression of narrowness of the frontage inasmuch as possible and make the best use of the site's conditions within the maximum volume allowed by setback restrictions. To minimize pressure from the corridor on the frontage path we devised a basic plan that placed the entrance and stairs at the center while the bedroom and public areas are divided on a north-south axis.


Taking into account the fact that the occupants had many belongings, we incorporated a storage space shaped like a box between the 1st and 2nd floors. Above the bedroom on the 2nd floor is a children's room that resembles a huge table. Each part is connected by stairs bearing a different design and the space between some of the steps can be used for storage as well. The floor of the living room on the 2nd floor extends into the bedroom where it serves as a desk. The toilet in the intermediary storage space sticks out into the 2nd floor to act as a light-well and a table. The bay window in the wall connecting to the ceiling can also become a bench, giving a sense of loftiness to the whole space. Boards placed between the four sturdy walls passing through the 1st to 3rd floor become shelves and desks that make for a big storage wall by using the structure of the house.

 

This random-looking composition is made like a multifunctional stacking that can be seen as one large piece of furniture. We implemented a cross-section design free from the hierarchical configuration of a normal building, blurring the boundaries between building and furniture.


From the fitting of the terrace to the placement of the shelves and other minute details, we employed a construction method by aggregation whereby each architectural component becomes a piece of furniture. This makes the house a vessel that allows for perpetual change to take place and leaves enough leeway for its inhabitants to add their own touch after they move in.

Project Credits
Fabric design
Structural design
Product Spec Sheet

ElementBrand
Facility designMaxray
Product Spec Sheet
Facility design
by Maxray
Featured Projects
Latest Products
News
Immersive Golong Wormhole visually represents the transformative nature of a beauty and wellness brand
25 May 2022 News
Immersive Golong Wormhole visually represents the transformative nature of a beauty and wellness brand

In Hangzhou, China, the Golong Wormhole by PINES ARCH is an experimental space for events and exhibi... More

Villa RS by JUMA Architects employs charred wooden cladding and horizontally oriented planes to blend with the Belgian landscape
25 May 2022 News
Villa RS by JUMA Architects employs charred wooden cladding and horizontally oriented planes to blend with the Belgian landscape

In the Flemish Ardennses, Villa RS by JUMA Architects is situated in a picturesque landscape with ch... More

Kindergarten for Llubi expresses in built form two converging patterns from its landscape context
24 May 2022 News
Kindergarten for Llubi expresses in built form two converging patterns from its landscape context

In the small Mallorca town of Llubi, this new kindergarten by Aixopluc Architects is located on a pe... More

25 best architecture firms in Mexico City
23 May 2022 News
25 best architecture firms in Mexico City

Mexico City is home to a number of outstanding, epoch-defining architectural firms. Its contemporary... More

New Singer Museum wing by Bedaux de Brouwer Architecten offers a balanced experience of art, architecture and garden
22 May 2022 News
New Singer Museum wing by Bedaux de Brouwer Architecten offers a balanced experience of art, architecture and garden

In Tilburg, NL, the new Nardinc wing of the Singer Museum by Bedaux de Brouwer Architecten houses th... More

Al Naseej Factory: A woven architecture that celebrates local craftspeople
22 May 2022 News
Al Naseej Factory: A woven architecture that celebrates local craftspeople

Located in Bani Jamrah, Bahrain, the Al Naseej Factory by Leopold Banchini is a textile weaving faci... More

Merk X revitalizes Amsterdam Zoo natural history building that was closed for 75 years
20 May 2022 News
Merk X revitalizes Amsterdam Zoo natural history building that was closed for 75 years

The neoclassical building was built between 1850 and 1855 to a design by Johannes van Maurik as a na... More

82,000 unique, hand-crafted tiles clad the new extension to Museum Arnhem by Benthem Crouwel Architects
20 May 2022 News
82,000 unique, hand-crafted tiles clad the new extension to Museum Arnhem by Benthem Crouwel Architects

In addition to restoring the original Museum Arnhem building, complete with characteristic historic... More