House of Lorraine

House of Lorraine

Architect
dmvA Architecten
Location
Mechelen, Belgium | View Map
Project Year
2018
Category
Private Houses
Sergio Pirrone

House of Lorraine

dmvA Architecten as Architects

A few years ago, House of Lorraine was a decayed place, a grievance at the Grand Place in Mechelen. dmvA was asked to transform this corner and thus revive the market and street scene.

 

In this project there was great importance attached to urban integration, with respect for the history of the building. For dmvA, high quality living was also the aim.

 

The concept of House of Lorraine is based on the urban morphology of the Grand Place. Rather than building one big monolith, the rhythm and form of the original façades were kept. In that way, the rhythm of the street was not disrupted. By preserving the rhythm of the façades, the residences are small and vertical. dmvA decided not to arrange the indoor areas themselves, but instead give the inhabitants the flexibility to fill in their house according to their needs.

 

Because the house on the corner was once white plastered, city Mechelen requested dmvA to bring that back. Therefore, the other houses became white too, each with a different materiality. The first façade consists of aluminum slats and the second one consists of precast concrete with a cross pattern.

 

Because of their structure, the façades are airy and open, but ensure enough privacy. The third façade is glass, where the ground floor can be used for commercial purposes. The fourth got renovated and white plastered.

 

Inner street gives structure and animates

Because of its position, the corner house didn’t have a great light flow. As a solution, an inner street was created between the residences, allowing the light to circulate better and reach the corner house too. At the end of the inner street there is a murvégétal, a vertical urban garden. The private terraces, built by floor tiles in expanded metal, were placed floating above the inner street. The St. Rumbold’s tower is, thanks to its close location, the ideal décor for the residents from their terrace. All homes are accessible through the semi-public space. The social aspect of high-quality living is encouraged here: The inner street also functions as a meeting place for the residents.

 

Material Used :

1. Schuco – Aluminum exterior carpentry
2. Vitrocsa – Guillotine window
3. Unicor – White zinc

Read story in Nederlands

Project Credits
Safety coordination
Structural engineer
General contractor
Products used in this project
Product Spec Sheet

ElementBrandProduct name
Windows manufacturerVITROCSA
Aluminum exterior carpentrySCHÜCO
Product Spec Sheet
Windows manufacturer
Aluminum exterior carpentry
by SCHÜCO
Featured Projects
Latest Products
News
Under the Willow Tree by Objekt Architechten provides residents an ecologically-minded house in a beautiful green setting
14 May 2022 News
Under the Willow Tree by Objekt Architechten provides residents an ecologically-minded house in a beautiful green setting

In the middle of the countryside at the highest point of the village of Ninove, Belgium, an existing... More

Park Associati’s Luxottica Digital Factory project reinterprets and revitalizes an existing industrial building in Milan
14 May 2022 News
Park Associati’s Luxottica Digital Factory project reinterprets and revitalizes an existing industrial building in Milan

In Milan, Park Associati’s Luxottica Digital Factory project reinterprets an existing industri... More

Luconi architetti mix modern elements with traditional Alpine architecture
14 May 2022 News
Luconi architetti mix modern elements with traditional Alpine architecture

Located in the Alpine region of Madesimo, Italy, Baita MV by Luconi architetti comprises an extensio... More

OMA inverts theater typology by plugging three cantilevered theaters into a central cube
13 May 2022 News
OMA inverts theater typology by plugging three cantilevered theaters into a central cube

Rem Koolhaas sees the Taipei Performing Arts Center as close as they have ever been to defining a ne... More

Material and structural capacity of concrete defines the design of Casa de Alisa
12 May 2022 News
Material and structural capacity of concrete defines the design of Casa de Alisa

In Nonthaburi, Thailand, Casa de Alisa by Stu/D/O Architects is defined by the material and structur... More

Sakinaw Lake House celebrates the beauty of Canada’s Sunshine Coast
12 May 2022 News
Sakinaw Lake House celebrates the beauty of Canada’s Sunshine Coast

Located on the Sunshine Coast of British Columbia, Sakinaw Lake House by WOVEN Architecture and Desi... More

David Chipperfield complete renovation of Venice’s Procuratie Vecchie on the Piazza San Marco
12 May 2022 News
David Chipperfield complete renovation of Venice’s Procuratie Vecchie on the Piazza San Marco

In 2017, David Chipperfield’s Milan studio won the commision for the renovation of the Procura... More

A dynamic new bus stop for Santiago de Compostela serves as both a building and viewpoint
11 May 2022 News
A dynamic new bus stop for Santiago de Compostela serves as both a building and viewpoint

This new bus station in Santiago de Compostela sees the concept of building merge with that of a vie... More