Housing Abragão

Housing Abragão

Architect
fala atelier
Location
Penafiel, Portugal
Project Year
2018
Category
Residential Landscape
Ricardo Loureiro
Product Spec Sheet

ElementBrand
Bathrooms FixturesBruma
MarbleEstremoz White Marble
WindowsExtrusal
TilesPRIMUS VITORIA
Facades,Plaster Saint Gobain Weber
Toilets,Glam Sanindusa

Product Spec Sheet
Bathrooms Fixtures
by Bruma
Windows
Tiles
Facades,Plaster
Toilets,Glam

Housing Abragão

fala atelier as Architects

A former clothing factory was to be converted into a housing unit. The factory that looked like a house to ‘fit in its context’, idea of the original owner, was transformed into an apartment block that resembled a factory in an archetypical and existential innuendo.

Each of the three levels was to be comprised of two apartments where the extremely low budget imposed a ‘social housing standard’ construction. Nevertheless, the existing open plan granted very generous areas and panoramic views in each apartment, creating a spatial tension.


The geometry of the plan started from the existing alignment of columns. The axis, off centred due to the different sizes of the machines that originally occupied the space, provided a grid; from that point, geometry ruled over the general arrangement. Six square rooms, one of them divided in two triangular spaces, a curve, and a small kink. Rules, exceptions and unbalanced symmetries were imposed to achieve an order. A sequence of equally distanced blue doors, the three concrete columns and the brutal beam create a sense of continuity along the different apartments.


The facade is simple and ordered, following rules dictated by the plan. The white volume is stressed by an apparently regular grid of identical windows; the rain pipes are exuberantly employed. The stale cornice, the roughness of the white texture, the repetition of the same opening and the domestic blue door marking the building’s entrance hold an architectural language. The economy of means is just the counter part of the imposed rhetoric.


Material Used:

-Bathrooms Fixtures: Bruma

- Toilets: Glam From Sanindusa

- Tiles: Primus Vitoria

- Facades: Plaster By Weber

- Windows By: Extrusal

- Marble From Estremoz


Share or Add Housing Abragão to your Collections
Project Credits
Architects
Cantilever House
next project

Cantilever House

Private Houses
Seattle, United States
View Project