Kardella Residence

Kardella Residence

Architect
studiofour
Location
Malvern East VIC, Australia | View Map
Project Year
2019
Category
Private Houses
Shannon McGrath
Product Spec Sheet

ElementBrandProduct Name
ManufacturersLouis Poulsen
ManufacturersBrodware
ManufacturersCaroma
ManufacturersDarkon Lighting
PaintsDulux Australia
ManufacturersEmbelton

Product Spec Sheet
Manufacturers
Manufacturers
Manufacturers
by Caroma
Manufacturers
Paints
Manufacturers

Kardella Street Residence

studiofour as Architects

A two-storey addition to an existing heritage-listed Art Deco, the Kardella Street Residence’s design comes from the opportunity to provide a stronger link to the site’s immediate green landscaped context within the much sought after Hedgeley Dene Gardens precinct. Mitigating a disparity between the existing floor level and the site level, the extension becomes an indoor/outdoor transition zone, gently stepping down from the house interior to the garden. Like a residential scale amphitheatre, the unique journey provides the opportunity for many varied levels of entertaining, including outdoor cooking, integrated seating and outdoor dining area.

photo_credit Shannon McGrath
Shannon McGrath

The site was previously occupied by a dwelling that had no connection to the landscape and turned its back on the borrowed views available into Hedgeley Dene Gardens. In essence, our brief was for the new addition to be fluid, permeable and highly connective with the landscape. The scale and form of the modern structure are now positioned to incorporate these views into the home, connect intimately with the landscape both perceived and real.

photo_credit Shannon McGrath
Shannon McGrath

The design response is an addition that is minimal in materiality and detailing, placing emphasis on the backdrop provided by the gardens beyond. Interior elements retain simplicity and are extended outside to create a minimal transition between inside and out.  Grounded in a sense of calm, the integrated interior and exterior improves function and enhanced user well-being.

photo_credit Shannon McGrath
Shannon McGrath

On entry through the restored art deco building, two opposing portal openings either side of the entry frame the landscape beyond, immediately connecting the gardens to the built program.  However, there is a certain disconnection between this view, and it is only as one enters the new addition, through a compressed corridor, that the expansive double-height space is experienced.  It is here the impact of the treescape, both adjacent and beyond, is immediate and all-consuming.

photo_credit Shannon McGrath
Shannon McGrath

This double-height space houses the heart of the home, with a focus on providing a real and tangible connection to the landscape.

photo_credit Shannon McGrath
Shannon McGrath

Read story in PortuguêsDeutschItalianoEspañol and Français

Featured Projects
Latest Products
News
ACB living by Lighthouse is a dynamic Co-working space that activates the urban fabric
26 Sep 2022 News
ACB living by Lighthouse is a dynamic Co-working space that activates the urban fabric

Set within the small island town of Iki in the Nagasaki prefecture, Japanese firm Lighthouse designe... More

Forest House by Inblum Architects reflects the local spirit of the Lithuanian landscape
26 Sep 2022 News
Forest House by Inblum Architects reflects the local spirit of the Lithuanian landscape

Reflecting the local spirit and context, this reconstructed residential house in Lithuania’s P... More

Gravity vanishes and the unexpected emerges at new wellbeing extension by noa* network of architecture
26 Sep 2022 News
Gravity vanishes and the unexpected emerges at new wellbeing extension by noa* network of architecture

Following completion of their iconic cantilevered pool project in Hubertus, Olang, in 2016, noa* net... More

10 hotels with impressive sunbeds for a relaxing holiday
24 Sep 2022 News
10 hotels with impressive sunbeds for a relaxing holiday

Pools, daybeds and lounges make up the focal point for most hotels in summer destinations. The pool... More

Vibrant vistas and seamless edges define this pre-primary school in Gokak, India
22 Sep 2022 News
Vibrant vistas and seamless edges define this pre-primary school in Gokak, India

Built on a triangular-shaped piece of land in an existing educational campus in Gokak, Shreyas Patil... More

Along Romania’s Bistrita River, a new fish restaurant concept sits in subtle tandem with nature
22 Sep 2022 News
Along Romania’s Bistrita River, a new fish restaurant concept sits in subtle tandem with nature

Located in a context lacking strong visual elements, LOTCA by yellow office architecture is a new fi... More

Neostudio Architekci create a dynamic new urban space within the historic fabric of a Polish city
22 Sep 2022 News
Neostudio Architekci create a dynamic new urban space within the historic fabric of a Polish city

Bus Stop Education Community Center by Neostudio Architekci works with historic building fabric to f... More

10 modern living rooms with lustrous fireplaces
21 Sep 2022 News
10 modern living rooms with lustrous fireplaces

For ages, the functional need of a fireplace has been to fulfil the heating requirements of a space.... More