Ku.Be House of Culture and Movement

Ku.Be House of Culture and Movement

Architect
MVRDV

ADEPT
Location
Frederiksberg, Denmark
Project Year
2016
Category
Cultural Centres
Stories By
MVRDV

ADEPT
© Adam Mørk

Ku.Be House of Culture and Movement

MVRDV as Architects

The 3200 m2 Ku.Be House of Culture in Movement was designed for the municipality of Frederiksberg as a focal point for both the immediate community and also the wider area of Copenhagen; one that the people themselves could take ownership of and that would evolve its programme based on the specific wants and needs of its users. The project is a new typology, developed out of the response to a brief that solely asked for a building that would bring people together and improve the quality of life. In reply MVRDV and ADEPT answered with one that blends theatre, sport and learning into a space where body and mind are activated to promote a more healthy life for everyone, regardless of age, ability or interest; creating links between people that wouldn’t otherwise connect with each other.


The six primary volumes which make up Ku.Be, each with their own programme, are clad in a unique colour and material, clearly defining them within the building; from outside these shapes are hinted at in the fragmented tile façade. “We designed Ku.Be to encourage the unexpected,” explains MVRDV co-founder Jacob van Rijs. “Larger volumes are suited to hold performances or public meetings, smaller ones can be for exhibitions or debates. The fast-pace rooms are perfect for dance, or parkour; and zen rooms give you the contrast of yoga or meditation. It’s between these volumes where the real fun will happen though; spaces where we hint at a use, but which will become entirely user-defined.”


The route through the building focuses on developing and encouraging alternate forms of movement. The Labyrinth gets people on their hands and knees climbing through a three dimensional network of cubes from the second to third floors; or alternatively they could take the Mousetrap, a vertical maze. A net which spans several floors throughout the building, lets users climb up from floor to floor – suspended over the voids – and slides and fireman poles offer a fast way to get back down. “In Ku.Be we tried to turn your average experience of a building on its head,” tells ADEPT co-founder Martin Krogh. “What would otherwise be a simple, mindless journey through the building turns into an exploration and discovery of movement. Here it’s you that defines the route, however you want: climbing, sliding, crawling … jumping.” To cater for all abilities and ages, both easier and more standard ways of moving around are provided but even then a visual connection is maintained throughout Ku.Be.


The urban gardens outside form the connection between Ku.Be and the urban realm, playing an important role in expressing the eight volumes and the activities happening inside. The diverse landscape - a system of microclimates with changing sounds, lights and scents which blends seamlessly into a hill with integrated slides - reaches out into the gardens and ends in an amphitheatre outside. By becoming an extension of the urban landscape of Frederiksberg and integrating the community to such an extent, the House of Culture and Movement looks to become an incubator for further development within the neighbourhood.


Ku.Be is MVRDV’s third completed project in Denmark. Ragnarock, a museum for youth culture, pop and rock music opened in April of this year in nearby Roskilde and the Frøsilos, a conversion of two old silos into housing, was completed in Copenhagen in 2005. Aside from Ku.Be, ADEPT has completed a number of cultural and educational buildings within the last few years. Among these are Dalarna Media Library in Falun, Sweden, Cortex in Odense, Denmark and UCN in Aalborg, Denmark.


MVRDV and ADEPT achieved the project through close collaboration with: Soeren Jensen Engineers who provided the complex structural engineering to support the visionary architecture; SLA landscape architects, who designed the urban garden surrounding Ku.Be ; and Max Fordham LLP to achieve environmental comfort throughout the building. Ku.Be was made possible by major contributions by Realdania and LOA (Lokale- & Anlægsfonden).


THE KU.BE HOUSE OF CULTURE AND MOVEMENT

ADEPT as Architects

Today Crown Prince Frederik of Denmark will open the Ku.Be House of Culture and Movement, an activity hub in Frederiksberg, Denmark, which explores the boundaries between culture, health and movement. The project, designed by ADEPT and MVRDV, is the fi rst of its typology; a community space which also focuses on exploring and developing our most fundamental process, movement.


Ku.Be facilitates both fi xed and spontaneous programmes. Main volumes defi ne specifi c tempos of activities, whereas voids are left without a defi ned use to let users interpret them how they wish and discover new ways to use and get around the building. The activity from inside then spills out into the community as a garden, which will off er a variety of interactive environments.


The 4.000 m2 Ku.Be House of Culture in Movement was designed for the municipality of Frederiksberg as a focal point for both the immediate community and also the wider area of Copenhagen; one that the people themselves could take ownership of and that would evolve its program based on the specifi c wants and needs of its users. The project is a new typology, responding to a brief that solely asked for a building that would bring people together and improve the quality of life. In reply, ADEPT and MVRDV answered with one that blends theatre, sport and learning into a space where body and mind are activated to promote a more healthy life for everyone, regardless of age, ability or interest; creating links between people that would not otherwise connect with each other.


The six primary volumes with each with their own program are clad in a unique colour and material, clearly defi ning them within the building; from outside these shapes are implied in the fragmented tile façade. “We designed Ku.Be to encourage the unexpected,” tells ADEPT co-founder Martin Krogh. “Larger volumes are suited to hold performances or public meetings, smaller ones can be for exhibitions or debates. The fast-pace rooms are perfect for dance, or parkour; and Zen rooms give you the contrast of yoga or meditation. It’s between these volumes where the real fun will happen though; spaces where we hint at a use, but which will become entirely user-defi ned.”


The route through the building focuses on developing and encouraging alternate forms of movement. The Labyrinth gets people on their hands and knees climbing through a three-dimensional network of cubes from the second to third fl oors; or alternatively they could take the Mousetrap, a vertical maze. A net, which spans several fl oors throughout the building, lets users climb up from fl oor to fl oor – suspended over the voids – and slides and fi refi ghter poles off er a fast way to get back down. To cater for all abilities and ages, both easier and more standard ways of moving around are provided but even then, a visual connection is maintained throughout Ku.Be.


“In Ku.Be we tried to turn your average experience of a building on its head,” explains MVRDV co-founder Jacob van Rijs. “What would otherwise be a simple, mindless journey through the building turns into an exploration and discovery of movement. Here it’s you that defi nes the route, however you want: climbing, sliding, crawling … jumping.”


The urban gardens outside form the connection between Ku.Be and the urban realm, playing an important role in expressing the six volumes and the activities happening inside. The diverse landscape - a system of microclimates with changing sounds, lights and scents - blends seamlessly into the interior hill with integrated slides that reaches out into the gardens and ends in an amphitheatre outside. Acting as an extension of the urban landscape of Frederiksberg and integrating the community to such an extent, the House of Culture and Movement looks to become an incubator for further development within the neighbourhood.


ADEPT and MVRDV achieved the project through close collaboration with: Soeren Jensen Engineers who provided the complex structural engineering to support the visionary architecture; SLA landscape architects, who designed the urban garden surrounding Ku.Be; and Max Fordham LLP to achieve environmental comfort throughout the building. Ku.Be was made possible by major contributions by Realdania and LOA (Lokale- & Anlægsfonden).


Product Spec Sheet

ElementBrandProduct link
ManufacturersGROHERelexa, Europlus
FacadeTrencadisMottled of Porcelain Finishes
Architectural LightingLouis Poulsen
ManufacturersSwedoor
Product Spec Sheet
Manufacturers
Architectural Lighting
Manufacturers
by Swedoor