La belle équipe

La belle équipe

Architect
Spray architecture
Location
France
Project Year
2014
Category
Sports Centres
Jelena Stajic

La belle équipe

Spray architecture as Architects

Project : Thaï boxing hall’s design


Location : Paris X (75)


Client : La belle equipe


Phase : Delivered in April 2014 Area : 250 m²


Cost : 60 000.-


Team : Chloe Kessler (architect), Johanne Achard (graphic designer), Martin Blanchard (designer), Iso DECOBAT (construction)


Illustration : Thibaut Rassat


Pictures : Jelena Stajic, Chloe Kessler, la belle equipe


Internet site : www.labelleequipeparis.fr www.sprayarchitecture.com www.thibautrassat.com www.jelenastajic.com


La belle equipe is in an Art Nouveau building’s heart, classified as Historic Monument. This Thai boxing hall, created by two friends and old champions, doesn’t look like all boxing gyms. Remy & Julien had the desire to create a place different as the traditional gyms. A unique and friendly place, where the exchange is the heart of the project.


This industrial space, split in two levels high over 3 meters each. The ground floor and basement were completely empty, to fully design. On the ground floor, a reception area, a desk, a cloakroom and individual tutoring space were created. 2 changing rooms and a space for group boxing and yoga classes were designed in the basement.


Lighted by a large glass roof, the reception and relaxation room present the belle equipe’s spirit. A sofa, a large library, an honesty juice bar are the first elements that we can see through the entrance door. The Wood floor composed of varnished, lacquered in white or painted in black triangles creates a resonance with the glass roof. A set of lines and materials in glass roof’s light give a unique character to this space.


Separated by a sliding door, private lessons are mainly on the traditional boxing ring. Placed on the existing flooring, between metal structure and hoist dating from the building’s construction in 1901, the Ring is the key. You can admire the trophies, belts and photos of two champions on the wall of fame along the Ring, which reminds us of the American high school’s sport window.


In the basement, space for group classes is lighted by large glass floors. The visual relationship between the two levels runs the place and creates a unit. The uncluttered design and the chosen colors, white, black and gray, are good for the concentration and the boxing practice.


The 2 locker rooms are intimate and comfortable. Large washbasins, barber’s mirrors, white Parisian metro’s tiles are a blend between New York lofts references and Parisian references in a chic industrial style.

Share or Add La belle équipe to your Collections
Project team
De Gouverneur
next project

De Gouverneur

Apartments
Rotterdam, Netherlands - Build completed in 2016
View Project