La Midas Wellness Centre

La Midas Wellness Centre

Architect
CDA Architects
Location
Gurugram, Haryana, India | View Map
Project Year
2020
Category
Wellness Centres
Studio Noughts& Crosses
Product Spec Sheet

ElementBrandProduct Name
Glass Hunter Douglas Architectural
LightingPhilips Lighting Signify
PaintAsian Paints
Air ConditioningDaikan
FlooringKajaria
Sanitary ware / FittingsKohler

Product Spec Sheet
Paint
Air Conditioning
by Daikan
Flooring
by Kajaria
Sanitary ware / Fittings
by Kohler

La Midas Wellness Centre

CDA Architects as Architects

Often bold architectural forms attract both appreciation and critique of the onlookers; however, the beauty of making such design choices is always reflective of the designer’s conviction. The La Midas Institute of Wellness in Gurgaon is one such piece of architecture that brings forth the finesse with which the architects have refurbished a twenty-year-old residential dwelling into a wellness centre.

photo_credit Studio Noughts& Crosses
Studio Noughts& Crosses

This design expression is envisioned to be viewed as bold street furniture amidst its residential surroundings, making it a contributor to the skyline of Gurgaon. The design of the wellness centre, primarily dealing with dermatological issues for women, takes inspiration from the female form. A complete turnaround of the programmatic configuration has been carefully choreographed alongside the design concept. Manifesting the formal notion of the volume, the façade detailing with definitive curves and the juxtaposition of textures helps to amplify the design’s starkness amidst its context. As the sun sets, the mildly lit façade comes alive, thereby accentuating the form in the evening sky.

photo_credit Studio Noughts& Crosses
Studio Noughts& Crosses

The facility houses the clinical treatment rooms of the various services and spaces to run spa and rejuvenation programs. The interiors are therefore reflective of clean and simplified forms that exude an aura of well-being and relaxation. The visitor is welcomed into warm and well-lit spaces that complement the pastel and muted undertones of the interior finishes. The furniture pieces bounce off the colours and textures of the spaces while bringing the fluidity of the façade from the outside to the inside.

photo_credit Studio Noughts& Crosses
Studio Noughts& Crosses

The spatial efficiency is enabled through the cleanly laid out planning, which aids the ease of movement through the various rooms. The spatial planning transmutes the house’s living areas into interactive waiting areas and other peripheral rooms into counselling and consultant functions on the ground floor. The first floor primarily houses in-patient rooms towards the front with a double skin façade along the South to minimise heat gain in summer. The rear section of the floor plan houses more controlled functions such as operating rooms while. The second floor houses rejuvenation and Ayurveda therapy rooms and a small cafe with a semi-open terrace for visitors to enjoy a post-treatment coffee.

photo_credit Studio Noughts& Crosses
Studio Noughts& Crosses

The flooring pattern, a two-toned, semicircular pattern, guides the visitors in the corridors and common areas to keep the visual interest sustained throughout the space, assisting with way-finding. The singular exposes concrete flooring is visually and functionally appropriate. It avoids any joints that could harbour bacteria/ microbes, jeopardising sterility. The walls are adorned with modern pieces of art that accentuate the space with varying textures. Pattern-making is most expressive in the wall-partitioning that flows with the ceiling’s curves and defines the boundaries with fluidity. The flow of curves used in the lighting fixture, furniture selection, partitioning, and the facade is synonymous with the elemental understanding of the female form. It employs a double skin perforated metal screen with a seamless finish. 

photo_credit Studio Noughts& Crosses
Studio Noughts& Crosses

Together, the bold and subtle intricacies in the building’s design adhere to the cohesive idea of fluidity and the nuance with which each element is true to unifying the building’s entirety. Intended to be more than a mere facelift, the design makes way for a well-nurtured concept to come to life through built form. 

Caption
Caption

Read story in ItalianoPortuguêsDeutschEspañol and Français

Featured Projects
Latest Products
News
Blanchette Architectes revamp an old carpet factory into a vibrant office space
18 Aug 2022 News
Blanchette Architectes revamp an old carpet factory into a vibrant office space

A well-known Montreal-based firm, Blanchette Architectes renovated an old factory building for an in... More

Archstudio revitalizes a rural house in Beijing’s suburbs with recycled wooden construction
17 Aug 2022 News
Archstudio revitalizes a rural house in Beijing’s suburbs with recycled wooden construction

Located in a typical Chinese village on the outskirts of Beijing, ‘Mixed house’ designed... More

Park + Ride by HUB is a paradigm for sustainable mobility
17 Aug 2022 News
Park + Ride by HUB is a paradigm for sustainable mobility

Located in the city of Antwerp in Belgium, Park + Ride designed by HUB is a large-scale public parki... More

Monologue Art Museum by Wutopia Lab offers an oasis free from worldly distractions
17 Aug 2022 News
Monologue Art Museum by Wutopia Lab offers an oasis free from worldly distractions

In Qinhuangdao, China, the Monologue Art Museum by Wutopia Lab opened on the park green of SEATOPIA... More

ERRE Arquitectura transforms a disused space into an oasis of well-being
16 Aug 2022 News
ERRE Arquitectura transforms a disused space into an oasis of well-being

Located in the heart of Valencia in Spain, Clinica Alejandria designed by ERRE Arquitectura is a pla... More

Bellgave residence offers a striking contemporary evolution of California mid-century modernism
16 Aug 2022 News
Bellgave residence offers a striking contemporary evolution of California mid-century modernism

Situated in the Hollywood Hills at the edge of a steep promontory, the private residence Bellgave by... More

Australia’s first purpose-built centre for LGBTQI+ communities in Australia offers a diverse range of community services behind a distinctly tubular façade
15 Aug 2022 News
Australia’s first purpose-built centre for LGBTQI+ communities in Australia offers a diverse range of community services behind a distinctly tubular façade

In Melbourne’s beachside suburb of St Kilda, the Victorian Pride Centre is the first purpose-b... More

Visitor Centre for the Bernau Trade Union School celebrates and reveals a celebrated Bauhaus Monument
15 Aug 2022 News
Visitor Centre for the Bernau Trade Union School celebrates and reveals a celebrated Bauhaus Monument

In 2017 the iconic Bauhaus work ‘Bundesschule Bernau,’ built by Bauhaus director Hannes... More