Lorentz Leiden Phase 1
ScagliolaBrakkee / © Neutelings Riedijk Architects

Lorentz Leiden Phase 1

Neutelings Riedijk Architecten as Architects

The first Phase of project Lorentz at the station square in Leiden is completed and the new residents started moving in. This important step in the renewal of the Leiden station area has been realized in cooperation with SyntrusAchmea, Van Wijnen, Hurks and the Municipality of Leiden.

 

Lorentz Leiden consists of a composition of three light-colored towers of different heights on top of a plinth building. In Phase 1, the first two towers and plinth have now been realized. The towers have a slightly sparkling aluminium façade cladding; the highest tower in champagne color and the lower one in bronze. Both towers are crowned with two storey-high maisonettes that offer a splendid view on the city and far beyond.

 

The dark red, four-layered plinth building houses studios and commercial spaces at the Station Square, such as the Heineken commercial headquarters and brewpub to be opened later this year. To accentuate the difference in use and orientation, the plinth building is composed of two distinct facade expressions: a concrete framework at the station square and a composition of brickwork and white concrete window frames along the residential street.

 

The roof of the plinth building is covered with green and provides the adjacent apartments with a pleasant roof terrace. The building also houses a car park and Leiden’s largest public bicycle parking.

 

At the moment, we are starting up Lorentz Phase 2 and looking forward to complete the project with the office tower.

This story is available in multiple languages
Share or Add Lorentz Leiden Phase 1 to your Collections
Project Credits
Product Spec Sheet

ElementBrand
ManufacturersAlcoa Architectural Products
ManufacturersMerford
ManufacturersNemetschek Group
Product Spec Sheet
Manufacturers
Manufacturers
by Merford
Manufacturers
Palmeiras Room
next project

Palmeiras Room

Private Houses
Belo Horizonte, MG, Brasil - Build completed in 2019
View Project