Lotus Square Art Center

Lotus Square Art Center

Architect
Taiwan DaE International Design Career
Location
Zhuhai, China
Project Year
2014
Category
Exhibition Centres

Futuristic Imagination

Taiwan DaE International Design Career as designer

The site is located at the North East corner of Hengqin Island in Zhuhai, within close proximity of the Shizimen Commercial District. The site’s North East is in close with the sea and enjoys excellent sea view and view resources. The site is only separated Macau by a river and enjoys the view of landmark of Macau such as the Macau Tower, MGM and the Grand Lisboa. Taipa is 200m to the north of the site and it is situated on an excellent location.


We came to scheme originally the overall program at the principle of green, ecology and future. Starting at the session of architecture plan, the designer rearranged reasonably the site, layout and energy conservation of the building as to meet the demand of low power consumption, high efficiency and low level of pollution. Simultaneously to exploit renewable resources at largest and decline the usage of non-renewable resources to the least, the designer was dedicated to the impact of the procedure of constructing on surroundings in context.New construction technology and technique in the project were utilized to excavate the value of the architecture itself at maximum, ending up with harmonious relation between human and nature.


Using philosophy of the outline from fish, the building was constructed in earth-covering form to occupy the roof till extending to the ground. Hypostatic union with the surroundings makes it hard to distinguish the demarcation line. The central area of the building is translucent to develop grey space connecting interior and external in resulting to form integration visually. Most of the surrounding landscape design including the installation of sculptures and artworks work as transition to enhance artistic sense. Ideally result in developing a public recreation site with coast, art, humanity and nature.


Important before all,the designer took the architectural appearance and form into consideration. After that, extend materials and design conception inheriting from the entire architecture to the interior .To invite natural lighting and views into the interior and connect respective floors intensively. Maintain the interchange between human and environment acts as rhythm of interior space.


Rainwater Collection: collected rainwater on the roof and ground together to arrive at surface collection center goes through filtering system to meet the other purposes such as landscape and irrigation.


Energy Conservation: The exposed walls are occupied with low-E glass capable of reflecting heat and lead to import natural lighting at most and reduce the usage of artificial lighting. Earth-covering design with real grass brings out topical microclimate,ending up with the reduction of heat island effect and perseverance of warmth.

Share or Add Lotus Square Art Center to your Collections
1217 Main Street
next project

1217 Main Street

Offices
1217 Main Street, Suite 500, Dallas, Texas 75202, USA - Build completed in 2017
View Project