MANITO

MANITO

Architect
Atelier I-N-D-J
Location
Shanghai, China | View Map
Project Year
2020
Category
Showrooms
Ian Douglas-Jones

MANITO

Atelier I-N-D-J as Architects

For Manito, we wanted to convey a sense of lightness, beauty, and sensuality.We have conceived of a pale-toned store with soft edges, rounded corners, and supple drapery that forms a background to delicate silken garments, sleepwear, and intimate attire.

photo_credit Ian Douglas-Jones
Ian Douglas-Jones

This small delicate store is inserted into a historic building within the Xintiandi complex; a hardened façade of textured brick and roughcast textured concrete.We wanted to create a focus to this building, an attractor to passers-by, whilst respecting the architecture and acknowledging the sensitivity of the site.

photo_credit Ian Douglas-Jones
Ian Douglas-Jones

Soft-edged planes seemingly break the fenestration and protrude out of the façade, serving as display plinths for two art installations that serve to pique passers-by gaze.Each installation is kinetic, gently moving elements in hardened stainless steel, the hard-mechanical aesthetic is in stark contrast to the objects that are the focus of their manipulation, single pieces of delicate silk fabric in a bold aquamarine blue. The stainless-steel mechanism is augmented with 3D printed components - designed to manipulate the silk to give the apparent feeling of movement, flow, and contour - silk reacts most beautifully to light in a moving state - our installations serve to create a constant movement to display the beauty of silk.Within the store, walls wrap and guide visitors within, a translucent pink display table anchors the space, whilst light grey plinths line the walls and act as a serving counter.

photo_credit Ian Douglas-Jones
Ian Douglas-Jones

 

The small changing room area is a transformer - with a generous space given over to a large soft chair which can be enveloped by a motorized silken drape that can change this space from public to private - giving customers the privilege of a large beautiful changing space. Space to try clothing in privacy. This changing space is a device used principally to save space, within this cozy store.Brushed stainless steel compliment grey leather shelving and work well with beige and grey floor and wall tones to give a calming atmosphere.

photo_credit Ian Douglas-Jones
Ian Douglas-Jones
photo_credit Ian Douglas-Jones
Ian Douglas-Jones
Caption
Caption

 

Share or Add MANITO to your Collections
Project Credits
Product Spec Sheet

Villa West
next project

Villa West

Private Houses
Rotterdam, Netherlands - Build completed in 2020
View Project