McCrae Bush House
Tatjana Plitt
Product Spec Sheet

ElementBrandProduct Name
FC sheet claddingJames Hardie
TilesAcademy Tiles
Appliances – Oven and CooktopAEG
Retractable stairBcompact
Joinery hinges and runnersBlum
MasonryBrickworks

Product Spec Sheet
FC sheet cladding
Tiles
Appliances – Oven and Cooktop
by AEG
Retractable stair
Joinery hinges and runners
by Blum
Masonry

McCrae Bush House

Chan Architecture as Architects

Located on a long and sloping site along the Mornington Peninsula, the McCrae Bush house is a dwelling that was inspired by its unique surrounding context of native bushland and the close proximity of Port Phillip Bay.

photo_credit Tatjana Plitt
Tatjana Plitt

Located on the highest point of the site towards the rear so as to take advantage of the water and treetop views, the curved driveway approach to the building was carefully considered in the design of the building form which begins with the house appearing to nestle within the bush context then gradually becoming more dramatic and angular as one as one gets closer. The elevated angular form of the building was driven by the client’s brief of wanting to be able experience the site from an elevated positing amongst the treetops as well as being able to have a double height living space with a mezzanine library/sitting area above.

photo_credit Tatjana Plitt
Tatjana Plitt

External windows were precisely located to frame specific views of the surrounding bushland the water views from the kitchen, dining and outdoor terrace. Recycled red ironbark was chosen as the external wall cladding which has been designed to weather to a natural silver finish, so as to blend in with the colours of the native bushland.

photo_credit Tatjana Plitt
Tatjana Plitt

External materials, walls and windows were also carefully selected and located to ensure bushfire attack level compliance and durability considering the close proximity of saltwater. The dwelling can be divided into three zones – the entrance and meditation room on the ground floor, the main living spaces upstairs on the first floor to the north and the bedrooms to the rear.

photo_credit Tatjana Plitt
Tatjana Plitt

The main living areas were located on the first floor to take advantage of the elevated water views and outlook into the surrounding bushland, whereas the bedrooms were located to the rear for greater privacy.

The meditation room downstairs was to be a quiet, contemplative space away from the rest of the house with its’ own self-contained accommodation for visiting Zen masters to stay overnight. Sustainability was also an important principle of this project as well, from the extensive use of recycled materials and natural finishes with low chemical content, to optimal orientation to capture the sun, high performance glazing and utilization of natural ventilation throughout to minimise the amount of heating and cooling needed throughout the year.

Team: 
Project team: Anthony Chan, Brett Hudson
Builder: Croft Wootton Construction 
Structural Engineer: Wright Design Pty Ltd
Building Surveyor: Grimbos Building Surveyors
Landscape Designer: Spitfire Designs

photo_credit Tatjana Plitt
Tatjana Plitt

Material Used :
Recycled red ironback cladding and flooring – Kennedy Timbers
Masonry – Austral Masonry
Metal Cladding – Bluescope Lysaght
FC sheet cladding – James Hardie
Tiles – Academy Tiles
Paint – Dulux
Joinery – Polytec
Appliances – Oven and Cooktop – AEG
Rangehood – Whispair
Tapware – Methven
Joinery hinges and runners – Blum
Retractable stair – Bcompact
Hydronic Heating – DPP heating 
Windows – Capral 

Read story in FrançaisDeutschPortuguêsEspañol and Italiano

Featured Projects
Latest Products
News
10 hotels with impressive sunbeds for a relaxing holiday
24 Sep 2022 News
10 hotels with impressive sunbeds for a relaxing holiday

Pools, daybeds and lounges make up the focal point for most hotels in summer destinations. The pool... More

Vibrant vistas and seamless edges define this pre-primary school in Gokak, India
22 Sep 2022 News
Vibrant vistas and seamless edges define this pre-primary school in Gokak, India

Built on a triangular-shaped piece of land in an existing educational campus in Gokak, Shreyas Patil... More

Along Romania’s Bistrita River, a new fish restaurant concept sits in subtle tandem with nature
22 Sep 2022 News
Along Romania’s Bistrita River, a new fish restaurant concept sits in subtle tandem with nature

Located in a context lacking strong visual elements, LOTCA by yellow office architecture is a new fi... More

Neostudio Architekci create a dynamic new urban space within the historic fabric of a Polish city
22 Sep 2022 News
Neostudio Architekci create a dynamic new urban space within the historic fabric of a Polish city

Bus Stop Education Community Center by Neostudio Architekci works with historic building fabric to f... More

10 modern living rooms with lustrous fireplaces
21 Sep 2022 News
10 modern living rooms with lustrous fireplaces

For ages, the functional need of a fireplace has been to fulfil the heating requirements of a space.... More

IDOM revamps an old military industry building into a vibrant and playful sports centre
21 Sep 2022 News
IDOM revamps an old military industry building into a vibrant and playful sports centre

An early 20th-century military industry building was transformed into a large sports complex as a re... More

Office Link in Istanbul offers a new type of flexible workspace for a post-pandemic world
21 Sep 2022 News
Office Link in Istanbul offers a new type of flexible workspace for a post-pandemic world

Office Link, a new co-working space inside the Piazza Shopping Center in Istanbul was designed by KO... More

Bangkok’s Guilty restaurant inspired by conceptual artist Richard Artschwager and a pop art vibe
21 Sep 2022 News
Bangkok’s Guilty restaurant inspired by conceptual artist Richard Artschwager and a pop art vibe

The new Guilty restaurant in Bangkok is the latest in the Guilty by Olivier brand which originated i... More