ME TÓ DI CA

ME TÓ DI CA

Architect
Clavel Arquitectos
Location
Córdoba, Spain | View Map
Project Year
2021
Category
Hospitals

Wellness Centres
David Frutos

ME TÓ DI CA. Oncologic and Rehabilitation Medicine Clinic

Clavel Arquitectos as Architecture and interior design

As if a Cordoban flora oasis was, the ME TÓ DI CA clinic can be spotted from the end of two residential buildings avenues, like a forest of green reflections and warm light playing with pedestrians at the street level.

photo_credit David Frutos
David Frutos
photo_credit David Frutos
David Frutos

The façade is created with aluminium slats that form the abstract image of a Cordoban forest. This is achieved thanks to the treatment of every 20 x 40 mm slat’s edges, which makes them unique. Facing the street (20 mm exterior edge), slats are finished with green mirror material that, on the one hand, reflect cars and pedestrians passing through and the nearby trees’ leaves waving alongside the wind and, on the other hand, they dye the adjacent street pavement green as a result of reflecting the sunlight. Perpendicularly to the street (40 mm lateral edges), on their both sides, slats are finished with a printed vinyl forming the figurative image of a Cordoban forest in wide format.

photo_credit David Frutos
David Frutos
photo_credit David Frutos
David Frutos

Inside, the healthcare facilities are divided into two well differentiated areas, but at the same time absolutely imbricate and directly related: the clinic area and the movement-rehabilitation therapy area. Spatially, this translates to two wings linked by the hall, reception desk and waiting areas. On the one hand, the west wing has Metabolic Oncoloy consulting rooms, Oncothermia unit, day hospital, Hyperbaric Medicine unit, Intermittent Hipoxia unit, laboratory and consulting rooms of Podiatry, Physiotherapy and Aesthetic Medicine. On the other hand, the east wing has classrooms of Pilates, Yoga, education and personal training. 

photo_credit David Frutos
David Frutos

In order to go into ME TÓ DI CA’s forest, the access is made between two water sheets and the visitor meets a big reception desk with organic forms resting over a green ceramic pavement island. Around the reception desk, a forest is developed in the three dimensions. Firstly, walls, like the reception desk, are cladded with wood slats that are finished with silver mirror on their exterior edges. These slats create the sensation of strolling alongside the wood of tree trunks and, at the same time, amplify the surrounding space thanks to the mirror material, transmitting the multiplicity and infinite of forest’s trees. Secondly, vegetation hangs from the whole ceiling and, among it, a fractal rhomboidal net made of pure lighting lines is deployed, as if the trees’ branches were mathematiced. And, thirdly and lastly, the floor is understood as an hexagonal ceramic carpet in a sandy color

photo_credit David Frutos
David Frutos

Finally, patients arrive at diverse activities rooms and clinical consulting rooms whose ceilings are covered with printed images of skies and trees’ crowns, depending on the room. The intention is that, after going through the forest, from the street until the interior rooms, the patient ends up in the stillness and serenity of observing the sky across the trees’ crowns, inside the forest.

photo_credit David Frutos
David Frutos

Team: 

Architecture and interior design: Clavel Arquitectos (Manuel Clavel Rojo and Luis Clavel Sainz)
Project director: David Gil Delgado
Project team: Lorena Pérez Palomar
Construction manager and Safety coordinator: Miguel Pons de la Haba
Contractor: Ingeniería de la Construcción Cordobesa, S.L.
Client: López Real 09, S.L.
Engineering consulting: Proyectos y Servicios de Ingeniería Jano, S.L.
Collaborating companies: Beltá Frajumar. Hospitality + Living (mobiliario).
Photographer: David Frutos (BIS images)

photo_credit David Frutos
David Frutos
Featured Projects
Latest Products
News
Nature, character, and transparency form create a harmonic balance that characterizes this latest house by the Garcés de Seta Bonet
4 Aug 2022 News
Nature, character, and transparency form create a harmonic balance that characterizes this latest house by the Garcés de Seta Bonet

Surrounded by nature and with a broad view over Catalonia's Costa Brava landscape, Garcés de... More

Les Grandes Terres reconstruction and extension project brings a sophisticated urbanity to its Paris neighbourhood
4 Aug 2022 News
Les Grandes Terres reconstruction and extension project brings a sophisticated urbanity to its Paris neighbourhood

Adding to the urbanity of a Paris neighbourhood, this project by Hesters-Oyon Architectes involves t... More

BLAF architecten experiment through their dynamic House hkZ design with the essential components of the single-family home
4 Aug 2022 News
BLAF architecten experiment through their dynamic House hkZ design with the essential components of the single-family home

Belgian practice BLAF architecten is known for exploring complex housing sustainability, affordabili... More

Sculptural, flower-shaped Holland Casino Venlo by MVSA Architects displays a colourful, interactive facade
4 Aug 2022 News
Sculptural, flower-shaped Holland Casino Venlo by MVSA Architects displays a colourful, interactive facade

Located close to the German border, Holland Casino Venlo is a flower-shaped, sculptural building by... More

Seichii Yamada & Associates reimagine the traditional Japanese house in a striking silver façade
3 Aug 2022 News
Seichii Yamada & Associates reimagine the traditional Japanese house in a striking silver façade

Located in Shizuoka city in Japan, House in Nishichiyoda designed by Seichii Yamada & Associates... More

Sigurd Larsen designs a black timber-clad cabin that resonates with Nature
3 Aug 2022 News
Sigurd Larsen designs a black timber-clad cabin that resonates with Nature

Danish Architect Sigurd Larsen designs a tiny cabin retreat in collaboration with Berlin-based hospi... More

Making infrastructure do more: MVRDV and StudioPOD complete One Green Mile in Mumbai
3 Aug 2022 News
Making infrastructure do more: MVRDV and StudioPOD complete One Green Mile in Mumbai

Recently completed in Mumbai, the One Green Mile project by MVRD and StudioPOD transforms a series o... More

John McAslan + Partners take a ‘Fabric First’ approach to the renovation and enhancement of Glasgow’s celebrated Burrell Collection building
3 Aug 2022 News
John McAslan + Partners take a ‘Fabric First’ approach to the renovation and enhancement of Glasgow’s celebrated Burrell Collection building

Glasgow’s Burrell Collection includes 9,000 works of fine and decorative arts spanning 600 yea... More