Minimalismin the apartment

Minimalismin the apartment

Architect
CR2 Arquitetura
Location
São Paulo, State of São Paulo, Brazil | View Map
Project Year
2016
Category
Apartments
Fran Parente

MINIMALISM IN COLORS, TEXTURES AND MATERIALS IN THE APARTMENT

CR2 Arquitetura as Architects

The 140m² apartment, located in São Paulo, had a good distribution of spaces for a conventional family, but very compartmentalized for the new resident, a young doctor who would live alone and likes to receive friends. The architectural project proposed by CR2 Arquitetura, led by the architect Clara Reynaldo, started with the integration of environments for new use. The living room, dining room, kitchen and balcony were integrated, and the creation of a TV room in the continuation of the rooms significantly increased the feeling of spaciousness of the apartment and the social area.

 

White, concrete and light wood gave a Scandinavian air to the environments. In addition to tearing down the walls, decoration also played an important role in tying the spaces that come together in this project. The wooden bookcase with niches created a minimalist atmosphere without being monotonous by unifying, in a same visual plane, the entrance door, books, objects, cellar, air conditioning and the kitchen sliding doors, highlighting the continuity between the rooms. The sliding doors in muxarabi brought texture and a light permeability between the living room and the kitchen, giving lightness and grace to the environments even when they are closed. The TV room sideboard, in the same language as the bookcase, reinforces the unity between spaces.

 

The concrete bench in the living room and the concrete sideboard in the dining room also contributed to the minimalist decor, not because they are made of the same material, but because they have the same shape: a line, which placed at different heights, lends itself to different functions. The kitchen, with its new central island and a stove right in the center, invites to lunches and dinners where the host cooks while being part of the party. Generous sliding doors open the kitchen to the balcony and the living room, but they also enable it to be closed.

 

On the balcony, the concrete bench appears again, as if to emphasize that the room's environment reaches until that point. It has now also become a gardener. The geometric and colorful pattern of the hexagonal hydraulic tiles brought joy and movement to the balcony, without exaggeration. The mixture of green and kraft made the texture of the tiles refer to the plants, creating a fusion effect with the garden. The result is a spacious and well-lit apartment, with spaces, colors, textures and calming materials for touch and vision.

Featured Projects
Latest Products
News
Casa Aco by Giuseppe Gurrieri Architetto merges a contemporary volume with Italian rural vernacular
11 Aug 2022 News
Casa Aco by Giuseppe Gurrieri Architetto merges a contemporary volume with Italian rural vernacular

In Italy’s Apulian countryside, Casa Aco by Giuseppe Gurrieri Architetto is a renovation and e... More

Refugee Museum of Denmark (FLUGT) by BIG sheds light on the stories, challenges, emotions, and spirit of the world's refugees
9 Aug 2022 News
Refugee Museum of Denmark (FLUGT) by BIG sheds light on the stories, challenges, emotions, and spirit of the world's refugees

Situated on the site of Denmark's largest Refugee camp from World War II, FLUGT by BIG is a museum d... More

Haydon Xi’an by Salone Del Salon is an artistic tribute to Retro, Sci-fi and Fantasy
8 Aug 2022 News
Haydon Xi’an by Salone Del Salon is an artistic tribute to Retro, Sci-fi and Fantasy

Haydon, a multi-brand cosmetics retailer recently opened its doors to a striking, new retail space i... More

Rohingya Cultural Memory Centre by Rizvi Hassan is an ode to indigenous way of living
8 Aug 2022 News
Rohingya Cultural Memory Centre by Rizvi Hassan is an ode to indigenous way of living

Located on a hilltop in the middle of a refugee camp area, The Rohingya Cultural Memory Centre, desi... More

CoBe Architecture and Paysage design a Residential Complex with an Interplay of Solid and Void
8 Aug 2022 News
CoBe Architecture and Paysage design a Residential Complex with an Interplay of Solid and Void

Located near the Bordeaux Saint-Jean railway station, Tri Postal Block designed by CoBe architecture... More

Habitat Groupé Bolette accommodates two separate houses within one confident brick volume
5 Aug 2022 News
Habitat Groupé Bolette accommodates two separate houses within one confident brick volume

On a building plot in a small Brabant village, two families are accommodated within two separate hou... More

MATISSE patisserie by NOMMA STUDIO celebrates the energy and simplicity of the famous painter’s work
5 Aug 2022 News
MATISSE patisserie by NOMMA STUDIO celebrates the energy and simplicity of the famous painter’s work

Well-designed interior spaces are one of the many reasons for the ongoing popularity of patisseries.... More

Studio Coplanar renovates a countryside house in a white and azure palette
5 Aug 2022 News
Studio Coplanar renovates a countryside house in a white and azure palette

Located in the countryside of downtown Brazil, Serrana House designed by Studio Coplanar is a 30-yea... More