No Picnic

No Picnic

Architect
Elding Oscarson
Project Year
2010
Category
Offices
Åke E:son Lindman

No Picnic

Elding Oscarson as Architects

No Picnic is one of the world’s largest design consultants, covering industrial design, product design, and packaging design; as well as art direction, consumer insight, and architecture. We could hardly imagine a better oriented client, and expected nothing less than an ambitious, demanding, and fun project. They wanted large, open office spaces, a prototype workshop, a prototype showroom, several project rooms, and a striking customer area, distinctly separated from the other spaces in order to maintain secrecy.


For this, the client had found a group of 19th Century buildings in central Stockholm, mainly consisting of two volumes, one originally an exercise hall for troops, and the other once a stable for police horses. They had been converted into showrooms in the 1980’s, and were in a sad state. These buildings currently enjoy the highest level of historical protection. Conversion had to be sensitive, and we have evaluated every step with an antiquarian, literally down to each new screw hole.


We wanted to get rid of all added layers down to the origin. In the old stable we were able to peel the room naked, and just add a custom designed acoustical treatment along the walls, but in the exercise hall, economy and function demanded that a mezzanine constructed there in the 1980’s, was kept. The mezzanine cut the hall lengthwise, and crippled the experience of the space in an unfortunate way. Its edge coincided with the center of the hall, so we opted for the industrial designer’s own method – the way arbitrary but symmetric shapes can be sculpted as half models onto a mirror, we could restore the impression of the entire exercise hall by constructing a delicate aluminum wall along its central axis.


The meeting rooms inside this metal membrane, has large window panes towards the hall. The flat reflection of the glass appearing flush with the distorting metal surface, makes the glass seem like a mirror while the metal appears transparent; the wall is there, yet it disappears. It is bold, kaleidoscopic and delusive with its trompe l’oeil effects. At the same time it takes a step back for the main act: the light and space of the exercise hall, and the old building’s straightforward display of material, construction, imperfections, and time that has passed.

Featured Projects
Latest Products
News
Renesa designs a Delhi eatery in a striking material palette of terrazzo and terracotta
2 Dec 2022 News
Renesa designs a Delhi eatery in a striking material palette of terrazzo and terracotta

Tucked in a former Indian restaurant in a premium shopping mall in Saket, Delhi, ‘Rosie and Ti... More

Top 10 residential table lamps
2 Dec 2022 News
Top 10 residential table lamps

Residential table lamps provide direct or indirect lighting to highlight areas of activity within la... More

Hidalgo Mira Arquitectura restore the historic Godelleta tower in Valencia, Spain
30 Nov 2022 News
Hidalgo Mira Arquitectura restore the historic Godelleta tower in Valencia, Spain

Estimated to be built between the period of 11th and 13th centuries, the Godelleta tower is a Buildi... More

Stilt Studios unveil prefab treehouse hospitality units overlooking the lush rice fields of Bali
30 Nov 2022 News
Stilt Studios unveil prefab treehouse hospitality units overlooking the lush rice fields of Bali

Set amidst the coastal village of Canggu, Treehouse Studios is Stilt studios' newest hospitality add... More

Sterck’s new showroom revives the glory of the industrial heritage of Aalst, Belgium
30 Nov 2022 News
Sterck’s new showroom revives the glory of the industrial heritage of Aalst, Belgium

Formerly a weaving mill repurposed into a Tupperware plastic factory and recently transformed into a... More

Casa TO by Ludwig Godefroy is an experiential retreat on Mexico's Pacific coast
30 Nov 2022 News
Casa TO by Ludwig Godefroy is an experiential retreat on Mexico's Pacific coast

Nestled amidst a land of golden sunsets, with unparalleled vistas of the sea, sand and cliffs, in La... More

Spaces & Design conceptualize stairs as a sculptural, interconnecting element in this Kolkata House
30 Nov 2022 News
Spaces & Design conceptualize stairs as a sculptural, interconnecting element in this Kolkata House

A split-level structure, in Kolkata, with a distinguishable floor plate and a unique spatial configu... More

Liknon by K-studio on the Greek island of Samos dissolves the traditional idea of a museum
30 Nov 2022 News
Liknon by K-studio on the Greek island of Samos dissolves the traditional idea of a museum

On the Greek island of Samos, Liknon by K-studio is an unconventional museum project celebrating Met... More