Ocean Breeze Track and Fieldhouse
Alexa Hoyer
Product Spec Sheet

ElementBrand
nsulated Metal PanelsKingspan Insulated Panels
CurtainwallYKK AP America Inc.
CurtainwallKawneer
roofingAmerican Hydrotech
Auger-Cast Pile FoundationsCase Foundation
Bi-Fold DoorsHufcor, Inc

Product Spec Sheet
nsulated Metal Panels
Curtainwall
Curtainwall
by Kawneer
roofing
Auger-Cast Pile Foundations
Bi-Fold Doors

Ocean Breeze Track and Fieldhouse

Sage and Coombe Architects as Architects

Built as part of New York City’s Design Excellence program within both the NYC Department of Parks and Recreation and the NYC Department of Design and Construction, the Ocean Breeze Indoor Athletic Facility sits within a new 110-acre park being developed as a part of former Mayor Bloomberg’s PlaNYC initiative, whose primary goal was to bring large scale regional parks to every borough. Located on Staten Island’s Eastern Shore, the building overlooks the Verrazano-Narrows Bridge, lower Manhattan, and the Freedom Tower.


Now in the final stage of construction, Ocean Breeze has been open for track events since November 2015. Raised above one of the few remaining areas of native upland coastal grasslands on the island, Ocean Breeze’s minimal interior footprint - largely comprised of an open-air parking area - enhances both views and the potential for natural ventilation, while protecting the building from storm surges and rising tides.


By far the most state-of-the-art track facility in the region, the fieldhouse program includes a 200m hydraulically banked track that can convert from six banked lanes during competition events, to eight flat lanes to accommodate large practice sessions. Meeting USATF, NCAA, and IAFF competition standards, the track boasts seating for 2,500 people, concessions, meeting rooms, restrooms and service areas, as well as a fitness center serving neighboring communities.


The project integrates green building principles through the use of daylight harvesting, photo-sensor informed lighting controls, on-site storm water management, recycled materials, and a “cool” roof which has spare structural capacity for future photovoltaic technology. All mechanical systems utilize high efficiency equipment, which is monitored and controlled through a networked building management system.


The project is seeking LEED Silver Certification and has been honored with a 2009 Design Award from the NYC Public Design Commission and a 2016 Architizer A+ Award.


Glass House
next project

Glass House

Private Houses
Gorafe, Granada, Spain - Build completed in 2018
View Project