ODE Dermatology

ODE Dermatology

Architect
Foolscap Studio
Location
Melbourne VIC, Australia | View Map
Project Year
2021
Category
Hospitals

Wellness Centres
Willem-Dirk du Toit
Product Spec Sheet

ElementBrandProduct Name
MarmoleumForbo Flooring Systems
Fiberglass & polycarbonateAmpelite
MarbleApex Stone
Sensor tapsBilli
Pigmented concreteCCS
Door furnitureDesigner Doorware

Product Spec Sheet
Marmoleum
Fiberglass & polycarbonate
Marble
Sensor taps
by Billi
Pigmented concrete
by CCS
Door furniture

ODE Dermatology

Foolscap Studio as Architects

Foolscap Studio reimagines the classic dermatology clinic as a luxurious, hotel-inspired wellness experience.

photo_credit Willem-Dirk du Toit
Willem-Dirk du Toit
photo_credit Willem-Dirk du Toit
Willem-Dirk du Toit

Traditional dermatology can feel rather clinical. Establishing her very first independent clinic, medical
dermatologist, Dr Shyamalar Gunatheesan, has teamed up with Foolscap Studio to create ODE, a destination which draws on the tenets of
high-end hospitality to offer a holistic wellness experience.

photo_credit Willem-Dirk du Toit
Willem-Dirk du Toit
photo_credit Willem-Dirk du Toit
Willem-Dirk du Toit

“Our client’s brief was for a clinic that did not feel like a sterile environment, she
wanted it to feel like a hotel,” says Foolscap Studio Director, Adèle Winteridge. “The interior feel of ODE and the impact that the physical space has on the individual is a departure from that traditional notion of healthcare provision, with the emphasis very much on wellness.”

photo_credit Willem-Dirk du Toit
Willem-Dirk du Toit
photo_credit Willem-Dirk du Toit
Willem-Dirk du Toit

Foolscap Studio worked closely with the client during early branding and naming sessions, delivering an interior architecture concept that pays homage to the self. “There is a recurring theme with this project and its design that all begins with the name ODE, framed by the idea of a ‘quiet ode to oneself’ and acknowledging the importance of taking time out for ourselves,”
says Adèle.

photo_credit Willem-Dirk du Toit
Willem-Dirk du Toit
photo_credit Willem-Dirk du Toit
Willem-Dirk du Toit

For the design of the clinic, housed in a Victorian shopfront primely located on Gertrude Street, Fitzroy, Foolscap drew on its expansive experience in hospitality design, adopting principles of high-end luxury and hotel-quality service to transform every space – from reception through to treatment rooms.

photo_credit Willem-Dirk du Toit
Willem-Dirk du Toit
photo_credit Willem-Dirk du Toit
Willem-Dirk du Toit

The premises’ ground floor was substantially extended for maximum functionality, and a technology overhaul undertaken to make the site game-ready for ODE’s cutting-edge clinical capabilities. All the while, heritage features were carefully retained and restored, classically juxtaposed against contemporary fittings and finishes.The design concept draws on the ideas of ‘duality as unity’, blending and balancing the human with the high-tech, as well as ‘inside out’, delving deep into the transformative qualities of skin care and health.

photo_credit Willem-Dirk du Toit
Willem-Dirk du Toit
photo_credit Willem-Dirk du Toit
Willem-Dirk du Toit

The reception area, or concierge point is defined by a curved wall, clad in a translucent fibreglass ‘skin’; aluminium blades form the shelves for the clinic’s retail environment, sitting atop the fibreglass like a delicate bone structure. This gently curves around the illuminated custom-designed counter, topped with opalescent Marblo, which draws the eye and anchors the space with its warm and alluring glow.Another touchpoint is the marble bench seat in the storefront window, notable for its rich, dark tones and remarkable veining. This is offset by the supple textures of an aniline leather seat pad.

photo_credit Willem-Dirk du Toit
Willem-Dirk du Toit
photo_credit Willem-Dirk du Toit
Willem-Dirk du Toit

Drawing patients down into the clinic is the ‘spine’ of the space – a specially designed side extension topped with a leafy lightwell. This is not only fundamentional to the functioning of the space, but also douses the ground floor in diffused natural light and lush indoor greenery.Patients await their consultations in the luxurious and loungey decompression room, furnished with designer pieces, soft textiles and a custom rug sporting a lustrous, oversized houndstooth weave.Among the project’s challenges was the stringent Australian regulations required for clinical treatment zones.Planning considerations were made for a dedicated staff room and nurse’s station, a dedicated sterilisation room and the housing of large medical equipment.

photo_credit Willem-Dirk du Toit
Willem-Dirk du Toit
photo_credit Willem-Dirk du Toit
Willem-Dirk du Toit

“There were many functional regulatory boxes to tick, while also making ODE feel as beautiful, luxurious and seamless as possible,” says Adèle. “We believe you can achieve that necessary function while also having a beautiful space. The coordination of the two was a wonderful challenge, but also very achievable.”The treatment and consultation rooms are a careful and considered blending of pragmatism, beauty and heritage, addressing specific clinical safety requirements while also delivering luxurious design detailing.

photo_credit Willem-Dirk du Toit
Willem-Dirk du Toit
photo_credit Willem-Dirk du Toit
Willem-Dirk du Toit

Foolscap Studio elevates these spaces with custom joinery pieces and a bespoke O-shaped mirror in the dramatic upstairs powder room – an ode to the brand itself. Soft furnishings and sheer drapery, polished natural stone, and a curated selection of Myles Pedlar photographic prints heighten the sensory journey.

photo_credit Willem-Dirk du Toit
Willem-Dirk du Toit

Team:

Design team: Adèle Winteridge (Director), Jessica Humpston (Project Lead), Sam McIntyre,, Aaron Shipperlee
Builder: Ramvek
Lighting: Sphera
Branding: Brandworks
Digital Signage: ONQ Digital
Soufflé: Foolscap Studio
Photographer: Willem-Dirk du Toit
Materials used:
Reception countertop: Marblo
Glass floor tiles: Earp Bros.
Paint throughout: Haymes
Marble: Apex Stone
Custom rug: RC+D
Drapery: Kvadrat & Zepel
Velvet: Warwick
Leather: Instyle
Pigmented concrete: CCS
Marmoleum: Forbo
Fiberglass & polycarbonate: Ampelite
Pigmented concrete basins: Nood Co.
Sensor taps: Billi
Select fixtures: Studio Henry Wilson
Door furniture: Designer Doorware

photo_credit Willem-Dirk du Toit
Willem-Dirk du Toit

Read story in PortuguêsItalianoFrançaisEspañol and Deutsch

Featured Projects
Latest Products
News
Casa Aco by Giuseppe Gurrieri Architetto merges a contemporary volume with Italian rural vernacular
11 Aug 2022 News
Casa Aco by Giuseppe Gurrieri Architetto merges a contemporary volume with Italian rural vernacular

In Italy’s Apulian countryside, Casa Aco by Giuseppe Gurrieri Architetto is a renovation and e... More

Refugee Museum of Denmark (FLUGT) by BIG sheds light on the stories, challenges, emotions, and spirit of the world's refugees
9 Aug 2022 News
Refugee Museum of Denmark (FLUGT) by BIG sheds light on the stories, challenges, emotions, and spirit of the world's refugees

Situated on the site of Denmark's largest Refugee camp from World War II, FLUGT by BIG is a museum d... More

Haydon Xi’an by Salone Del Salon is an artistic tribute to Retro, Sci-fi and Fantasy
8 Aug 2022 News
Haydon Xi’an by Salone Del Salon is an artistic tribute to Retro, Sci-fi and Fantasy

Haydon, a multi-brand cosmetics retailer recently opened its doors to a striking, new retail space i... More

Rohingya Cultural Memory Centre by Rizvi Hassan is an ode to indigenous way of living
8 Aug 2022 News
Rohingya Cultural Memory Centre by Rizvi Hassan is an ode to indigenous way of living

Located on a hilltop in the middle of a refugee camp area, The Rohingya Cultural Memory Centre, desi... More

CoBe Architecture and Paysage design a Residential Complex with an Interplay of Solid and Void
8 Aug 2022 News
CoBe Architecture and Paysage design a Residential Complex with an Interplay of Solid and Void

Located near the Bordeaux Saint-Jean railway station, Tri Postal Block designed by CoBe architecture... More

Habitat Groupé Bolette accommodates two separate houses within one confident brick volume
5 Aug 2022 News
Habitat Groupé Bolette accommodates two separate houses within one confident brick volume

On a building plot in a small Brabant village, two families are accommodated within two separate hou... More

MATISSE patisserie by NOMMA STUDIO celebrates the energy and simplicity of the famous painter’s work
5 Aug 2022 News
MATISSE patisserie by NOMMA STUDIO celebrates the energy and simplicity of the famous painter’s work

Well-designed interior spaces are one of the many reasons for the ongoing popularity of patisseries.... More

Studio Coplanar renovates a countryside house in a white and azure palette
5 Aug 2022 News
Studio Coplanar renovates a countryside house in a white and azure palette

Located in the countryside of downtown Brazil, Serrana House designed by Studio Coplanar is a 30-yea... More